Evdeki Köpek Kokusu Nasıl Giderilir? Alınması Gereken Önlemler

Evdeki Köpek Kokusu Nasıl Giderilir? Alınması ...

img
Blog

Evdeki Köpek Kokusu Nasıl Giderilir? Alınması Gereken Önlemler

Evde köpek beslemek oldukça keyifli ve vakit geçirmek açısından güzel olabiliyor fakat, bazı zamanlarda bu keyifli durum için başa çıkmakta zor olacak sorunlar oluşabiliyor. Bunlardan en büyük sorunlardan birisi de evde oluşan köpek kokusu. Evcil hayvan sahiplenecek kişiler için akıllıda oluşan en büyük sorunlardan bir tanesi de bu durum. Fakat bu sorunla başa çıkmak çok zor değil, kokuları etkili bir şekilde ortadan kaldıracak birkaç adım uygulayabilirsiniz.

Her şeyden önce temizlik ve hijyen bu adımların en büyük kısmı, evcil hayvanınızın düzenli bir şekilde bakımını yapmak oldukça önemlidir. Köpeğinizi düzenli bir şekilde yıkamak, tüylerini günlük olarak düzenli periyodlarla tarayarak, tüy dökülmesini kontrol altına almak önemli bir adımdır. 

Eğer evinizde bir köpek varsa düzenli aralıklarla, sık bir şekilde evinizi havalandırmanız gerekmektedir. Temiz hava akışı evdeki köpek kokusunu bir nebze azaltabilir. Evinizde ki halı, kilim ve paspasları düzenli olarak temizleyiniz. Evcil hayvan sahibi olmak büyük sorumluluklar gerektirmektedir, bu sorumluluklardan biri de evinizi düzenli olarak, temizlik ürünleriyle gündelik olarak temizlemenizdir. 

Koku ürünleri veya koku makineleri kullanmakta bu kötü kokular için etkileyici bir çözüm olabilir. Fakat sadece bu aletleri kullanıp, evi havalandırmak yeterli olmaz sadece kokuyu azaltır. Tam anlamıyla gidermek için evcil hayvanınızın yaşam alanını ve kendi yaşam alanızı düzenli olarak temizlemeniz gerekmektedir. 

Evdeki köpek kokusu nasıl azaltılır? Alınması gereken önemler nelerdir? Sizlere bu yazımızda basit ve kolay bir şekilde uygulayacağınız yöntemleri sıralıyoruz. 


Köpekler Neden Kokar?

Her şeyden önce evcil dostunuzun bir birey olduğunu unutmamanız gerekir. Köpeklerinde korkmasında aynı insanlar gibi birçok neden olabilir. Bu durum oldukça normaldir. Dışarıda yapılan yürüyüşler, egzersizler ve tuvalet ihtiyaçlarından doğan bir çok neden bu durumu etkileyebilir. Bu yüzden dostunuzu düzenli periyodlarla yıkamanız, temizlemeniz gerekmektedir. Fakat tüm temizlik ihtiyaçlarını karşılamanıza rağmen köpeğinizde kötü kokular oluşuyorsa bunun altında bir sağlık sorunu yatıyor olabilir. Bu yüzden bir veteriner hekime başvurup, dostunuzun sağlık kontrollerini sağlamanızı öneririz. Kulak iltihaplanması, anal kese sorunları ve cilt, deri enfeksiyonları bunun başlıca sorunları olabilir. 

Köpeklerin cilt ve tüy yağlarıda korkmaları için ayrı bir nedendir. Fakat düzenli yıkama ve tüy bakımı yani taranma ve parfümleme (köpek parfümü) gibi çözümlere bu durum kolay bir şekilde kontrol altına alınabilir.

Eğer dostunuzu düzenli aralıklarla temizlemenize rağmen ev içerisinde hala kötü kokular var ise bu köpeğinizin yaşam alanında kullandığı gündelik eşyalardan kaynaklanıyor olması muhtemel. Köpek yatağı, halı, kilim veya koltuk gibi sık temasta bulunduğu alanlardan kaynaklanıyor olabilir. Bu nedenle köpeğinizin sürekli temas halinde bulunduğu eşyalarında temizlenmesi gerekmektedir. 


Evdeki Köpek Kokusu Nasıl Giderilir? Önlemleri Nelerdir?

Tüm köpek sahiplerinin ortak sorunlarından biri olan köpek kokusunun nedeni çeşitli sebeplere dayanmaktadır. Bu durum hem sizin hem de köpeğinizin yaşam ortamında sorunlara ve rahatsızlıklara yol açmaktadır. Fakat, bu sorunlar önlem alındığı takdirde önüne geçilebilecek sorunlardır. Peki bu sorunla nasıl başa çıkarsınız? 

Köpeğinizin bakım rutinlerini düzenli bir şekilde yerine getirip, yaşam alanını ve yakın temasta bulunduğu eşyaları düzenli olarak temizlemeniz gerekmektedir. 


Köpek Bakımı ve Temizliği Nasıl Yapılır?

1.  Köpeğinizi Düzenli Olarak Yıkamak

Köpeklerde insanlar gibi düzenli olarak yıkanmaya ve temizlenmeye ihtiyaç duyarlar. Yürüyüş, egzersiz ve tuvalet ihtiyaçlarından bu durum ortaya çıkmaktadır. Özellikle köpeklerin deri ve tüy yağlarından dolayı koku daha belirgin hale gelmektedir. Peki köpeğinizi nasıl yıkamalısınız? 

Eğer köpeğinizi evde yıkayacaksınız, köpekler için özel olarak formüle edilmiş bir köpek şampuanına sahip olmalısınız. Bu şampuan köpeğinizin ırk, yaş ve sağlık durumuna göre değişkenlik gösterebilir. Eğer köpek şampuanınız yok ve insanlara ait bir şampuanla köpeğinizi yıkayacaksınız, bu konuda dikkatli olmalısınız. Uzun ve orta tüylü köpekler için önerilen yıkama zamanları 4 ila 6 hafta arasında olurken, kısa tüylü köpekler için 1 ila 2 ay arasındadır.

Köpekler suya karşı oldukça hassastır bu nedenle ona uygun sıcaklığı iyi bir şekilde ayarlamanız gerekmektedir. Köpeğinizi yıkarken gözüne ve burnuna şampuan ya da su kaçmamasına özen göstermelisiniz. Tüm yıkama işlemi tamamlandıktan sonra bir diğer husus olan kurulama işlemini ve tarama işleminide iyi bir şekilde yapmalısınız. Çünkü tüylerin diplerinin nemli kalması, köpeğinizin deri yağıyla birleşip, daha fazla korkmasına neden olur. Başta bir havlu ile durulayıp daha sonra iyi bir kurutma makinesi ile kurutmanız gerekmektedir.

2. Tüy Bakımı

Köpeklerin kürkleri oldukça sık olan hayvanlardır, bu nedenle tüylerinin arasına kirler yerleşmektedir. Bu yerleşen kirler köpeğinizin korkmasına neden olmaktadır. Köpekler tüy temizliğinde kediler kadar iyi ve yeterli değillerdir bu nedenle dışarıdan bir desteğe ihtiyaçları vardır. Bu yüzden köpeğinize temizliği için yardımcı olmanız gerekmektedir.

Köpeğinizi düzenli olarak taramanız gerekmektedir, bunun için bir bakım rutini oluşturabilirsiniz. Bu rutini oluştururken köpeğinizin ırkını, yaşını, sağlık durumunu ve tüy yapısını göz önünde bulundurmanız gerekmektedir. Köpeğinizi haftada en az iki kez taramanızı öneririz. 

Tarama işlemi sonrasında köpek parfümü kullanmanızda köpeğiniz hoş ve güzel kokmasını sağlar. Fakat insanlara ait parfüm kullanılmaması gerekmektedir çünkü bu parfümler tüy ve deri yapılarına zarar verebilir.


3. Ağız ve Diş Bakımı

Köpeklerde kötü kokunun bir nedeninde ağız ve dişlerden olabilir. Bunun nedeni köpeklerin mama yedikten sonra dişlerini tam anlamıyla temizleyememelerinden kaynaklanmaktadır. Bu diş arasında kalan besinler tartar ve plak oluşumuna neden olur, bu da insanlarda olduğu gibi ağız kokusuna neden olmaktadırlar. Peki köpeklerde tartar ve plak oluşumu nasıl engellenir? Yazımızı okuyarak bunun önüne geçebilirsiniz. Köpeklerin ağzının korkmasına neden olan bir diğer husus, mama haricinde yediği ürünlerden kaynaklanabilir.

Peki köpeğinizin dişlerini nasıl fırçalamalısınız? Öncelikle köpekler için üretilmiş bir diş fırçasına ve yine köpekler için üretilmiş ve formüle edilmiş diş macununa sahip olmanız gerekmektedir. Köpeğinizin diş fırçalaması rutinin yine onun ihtiyacına göre düzenlemeniz gerekmektedir. Haftada en az bir kere fırçalamanızı öneririz.

4. Pati ve Tırnak Bakımı

Köpekler doğaları gereği yürümeyi ve yürüş yapmayı seven hayvanlardır. Dışarı alanlarda gezdikleri zaman pati ve tırnak aralarına kir ve pislikler bulaşmaktadır. Uzun süre temizlenmemesi durumunda bu pislikler birikerek kötü kokulara neden olabilir. Ayrıca bu pislikleri ve içerisinde barındıracağı mikroplarıda evinize taşıyabilir. Bundan dolayı köpeğinizi yürüyüşten eve getirdiğinizde patilerini düzgün bir şekilde temizleyiniz.


Ayrıca tuvalet ihtiyacını karşılarken sizin gözden kaçırdığınız durumlarda üzerine basmış olabilir ve bu da kokuya neden olur. Patileri düzenli temizleseniz de uzun tırnak aralarında bu kirler barınabilir, bu nedenle düzenli olarak köpeğinizin tırnaklarını kesmeniz gerekmektedir. 

Tüm köpek bakımlarının yanı sıra yaşam ortamları içinde yapılması gereken temizlik ve bakım işlemleri vardır. Bu aynı zamanda sizlerin yaşam alanınızı temiz tutmanız anlamına gelmektedir. Peki bu temizlikler için neler yapmalıyız. 

1. Ev Temizliği ve Havalandırılması

Ev ortamının temizliği köpek kokusunu önlemek açısından oldukça önem taşımaktadır. Özellikle köpeklerin sık temas ettiği alan ve eşyalar düzenli olarak hijyen ve temizlik ürünleriyle temizlenmelidir. Evi veya köpeğin yaşadığı alanı havalandırmak kokunun azaltılmasında yardımcı olur. 

2.Köpek Eşyalarının Yıkanması

Köpeğinizin özel eşyalarını yani yatak, ped veya peluş oyuncakları kısacası koku barındıracak ürünler var ise bu eşyaları düzenli olarak yıkamanız ve havalandırmanız gerekmektedir. Bu sayede hem dostunuzun  hem de kendi sağlığınızı koruma altına almış olursunuz.


3. Koku Giderici Ürünler

Evinizde köpek kokusu var ise köpek koku giderici temizlik ürünleri kullanabilirsiniz. Bu ürünler sizin veya dostunuzun sağlığını asla etkilemeyecek şekilde formüle edilmiştir. Patilen.com’ da köpek temizlik ürünlerini kolayca bulabilir ve temin edebilirsiniz.

4. Koku Makinesi

Evinizi düzenli olarak temizliyorsunuz ama hala koku geliyorsa evinizi nemlendirecek ve güzel kokmasını sağlayacak parfüm makineleri bulunmaktadır. Bunları kullanarak evinizin daha güzel kokmasını sağlayabilirsiniz. Fakat köpeğinizin bu parfümlere ve kokulara karşı alerji olup olmadığını test ederek kullanmanızı öneririz.

Sizin de evinizde köpek kokusu var ve arındıramıyorsanız, bu adımları uygulayarak evinizdeki köpek kokusunu azaltabilir ve yok edebilirsiniz. Eğer tüm bunlara rağmen evinizde hala koku var ise dostunuzun bir sağlık sorunu olabilir bu durumda bir veteriner hekime başvurmanızı tavsiye ederiz.

E-Posta Bülteni

Abone olarak güncel bilgileri kaçırmadan hemen email adresinize alabilirsiniz.