Köpeklerde Tartar ve Plak Oluşumu Nasıl Engellenir?

Köpeklerde Tartar ve Plak Oluşumu Nasıl ...

img
Blog

Köpeklerde Tartar ve Plak Oluşumu Nasıl Engellenir?

Köpeklerde tartar ve plak oluşumu, ağız sağlığını etkileyerek, köpeklerde oldukça ciddi sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Oluşacak sağlık sorunları sadece köpeklerin ağzını değil, vücudunda başka yerlerinde de olumsuzluklara neden olmaktadır. Köpeğinizin ağız sağlığını korumak ve sağlıklı bir yaşam sürmesini sağlamak için birçok yöntem bulunmaktadır. Patilen.com olarak bu yazımızda sizlere köpeklerde tartar ve plak oluşumu nasıl engellenir? bilgisini vereceğiz ve ipuçlarına değineceğiz.

 

Köpeklerde Tartar ve Plak Neden Oluşur?

Köpeklerin dişlerinde tartar ve plak oluşmasının en büyük nedeni dişlerin arasında kalan yemek artıklarıdır. Bu kalan yemek artıklarını bakteriler sindirirken, aynı zamanda da dişin yapısına yapışarak zamanla plak oluşmasına neden olmaktadır. Plaklarda zamanla birleşerek tartarlara dönüşüyor.

Tartar ve plak oluşmasında diğer nedenler; köpeğinizin beslenme alışkanlıkları ve düzenli diş bakımı yapılmamasıdır. Köpeğinize düzenli diş bakımı nasıl yapılacağı hakkında bir fikriniz yok ise köpeklerde diş bakımı ve fırçalama nasıl yapılır? Yazımızı okuyarak bilgi edinebilirsiniz. Bazı köpek ırklarında plak ve tartar oluşumu diğer ırklara göre daha yatkındır, bu nedenle daha fazla diş bakımına ihtiyaç duymaktadırlar.

Köpeklerde tartar ve plak oluşması diş eti sorunlarına, ağız kokusuna ve ciddi ağız içi hastalıklara neden olabilir. Bu yüzden düzenli diş bakımı köpekler için çok önemlidir.

 

Köpeklerde Diş Sağlığını Koruyan Ödül Mamaları

Köpekler için özel olarak formüle edilip üretilen ve diş sağlığını koruyan köpek ödül mamaları bulunmaktadır. Bu ödül mamaları hem küçük ırk hem de büyük ırklar için üretilmektedir.

Pro Plan markası bu konuda ön plana çıkan markalardan biridir. Pro Plan Care Dental köpek ödül maması içeriğinde barındırdığı özel olarak formüle edilmiş zengin mineralli yapısıyla köpeklerin ağız içerisindeki en ufak noktayı bile temizlemektedir. Ayrıca ürünün şekersiz olmasıyla köpeğinizin kilo almasına etki etmez. Hemen göz atmak için tıklayınız: Köpek ödül mamaları


Köpeklerde Sağlıklı Diş Bakımı ve Diş Eti Koruması Nasıl Yapılır?

Köpeğinizin sağlıklı bir diş yapısına ve diş eti yapısına sahip olması, onun daha konforlu ve rahat bir yaşam sürmesine neden olmaktadır. Diş ve diş eti sorunları köpeklerde büyük sorunlara yol açarak yaşam kalitesinde düşüşlere neden olmaktadır. Bundan dolayı köpeklerin düzenli bir diş bakımına ihtiyacı vardır.

Dişlerde plak ve tartar birikimi, hastalıklara yol açmaktadır ve köpeğinizde diş kaybına neden olmaktadır. Diş bakımı için ilk adım, köpeğinizin dişlerini kontrol etmekten geçer. Kontrol sağlandıktan sonra dişlerin ihtiyaç durumuna göre bir planlama yapılır. Köpeklerin dişlerinin günde en az bir kere fırçalanması önerilmektedir. Köpeğinizin dişlerinin durumuna göre bu sayı günde iki veya üç sefere çıkartabilirsiniz. Diş temizliği yaparken kullanacağınız ürünler köpekler için özel olarak formüle edilip, üretilen köpek diş macunu ve fırçalarının kullanılması gerekmektedir. Bu konuda herhangi bir fikriniz yok ise veterinerinizden köpek bakım ürünleri hakkında bilgi alabilirsiniz.

Son olarak, eğer köpeğinizde bir diş sorunu varsa; diş bakımına ne kadar dikkat etsenizde, bunun yanında diş sağlığını koruyan kuru köpek mamaları ve konserve köpek mamalarını tercih etmelisiniz.

 

Köpeklerde Ağız Kokusu Nasıl Engellenir?

Köpeklerde ağız kokusu genellikle plak ve tartarlardan dolayı oluşmaktadır. Bunların yanında yediği ürünlerdende oluşabilir. Köpeklerde ağız kokusunu engellemek için ilk olarak, dişlerinin düzenli bir şekilde fırçalanması gerekmektedir. Günde en az bir defa olacak şekilde köpeklerin dişlerinin fırçalanması gerekmektedir. Düzenli fırçalamadan sonra ağızdaki kokunun yavaş yavaş kaybolduğunu göreceksiniz.

Eğer fırçalamanızdan tam anlamıyla emin olamıyorsanız ağız bakımı için üretilmiş olan köpek ödül mamalarıyla destek sağlayabilirsiniz. Tüm bunların yanı sıra diyet programı, ağız kokusunu engellemek için bir yöntem olabilir. Havuç, elma, salatalık vb. çiğneme gerektirecek ürünleri az miktarda köpeğinizin öğünlerine ekleyebilirsiniz.

 

Köpeklerde Plak ve Tartar Oluşumunda Ne Zaman Veterinere Başvurulmalı?

Köpeğinizin dişlerinde oluşan plak ve tartar için ilk olarak evde kendiniz koruma altına alabilirsiniz fakat dişlerde kırık, pençe yaraları, fazla salya akması ve dişlerde oluşan renk değişimleri gibi oluşan belirtilerde, uzman bir veteriner hekim kontrolü gerekmektedir. Herhangi bir sorun gözükmemesi durumunda bile köpeğinizi 6 ila 12 ayda bir diş sağlığı için veteriner kontrolüne götürmeniz önemlidir.


Köpeklerde ağız ve diş bakımı hakkında daha fazla bilgi almak için lütfen okuyunuz:

köpeklerde diş bakımı vefırçalama nasıl yapılır?

E-Posta Bülteni

Abone olarak güncel bilgileri kaçırmadan hemen email adresinize alabilirsiniz.