Köpeğimi Şampuan İle Yıkayabilir Miyim?

Köpeğimi Şampuan İle Yıkayabilir Miyim?

img
Blog

Köpeğimi Şampuan İle Yıkayabilir Miyim?

Köpeklerde banyo oldukça önemli bir konudur, çünkü her dışarı çıkarttığınızda ister istemez kirlenmektedirler. Uzun yürüyüşler, çamurda oynamalar son derece ciddi  kirlenmelere yol açabilmektedir. Sizlerde ister istemez  bu kirlerden arındırmak için köpeğinizi  yıkamak isteyeceksiniz. Ev ortamında köpeğinizi yıkamak için en iyi ürünler köpekler için özel olarak formüle edilmiş şampuanlar tercih edilmelidir. Peki köpek şampuanı olmadığı taktirde köpeğinizi insanlar için üretilmiş şampuanla yıkayabilir misiniz? İnsan  şampuanı kullanmak köpekler için ne kadar güvenilir?

Köpek sahiplerinin aklında her zaman köpeğimi şampuan ile yıkayabilir miyim? sorusu olmaktadır. Köpeklerde insan şampuanı  veya bebek şampuanı kullanmak doğru değildir. Peki köpeğiniz için en doğru şampuan hangisidir? Bu soruya tek direkt bir cevap vermek doğru bir kanı olmaz çünkü köpeklerde aynı insanlar gibi ırk, tüy yapısı ve deri sağlıklarına göre farklı şampuanlar kullanımı gerektirebilir. Bunun en doğru cevabını bir veteriner hekime danışıp,  gerekli analizlerin yapılması sonucu öğrenmenizi tavsiye ederiz. Peki köpek şampuanı kalmaması ve olmaması durumunda insan veya bebek şampuanı kullanılabilir mi? Çok sık olmamakla bir, iki veya çok zorda  kalınması taktirinde en fazla üç kere yıkanabilir fakat bu sayıların üzerine çıkmanız dostunuzda kalıtsal veya geçici sağlık sorunlarına yol açabilir veya tetikleyebilir. Çünkü bu şampuanlar içeriği bakımından köpeklerin tüy, deri yapısına göre değildir. Bu şampuanların fazla kullanılması durumunda köpeğinizin tüylerinin parlaklığını kaybetmesine, tüylerinin  dökülmesine ve deri hastalıklarına yol açabilmektedir. Şampuan kadar doğru yıkama  teknikleri de köpeğinizin banyosu açısından oldukça önemlidir. Köpeğinizi yıkamadan önce nasıl  banyo yaptırılması gerektiğini öğrenmenizi öneririz.


Köpeğimi Şampuan İle Yıkayabilir Miyim?

Her evcil hayvan sahibi dostunun temiz ve bakımlı kalmasını ister. Köpeğiniz çok kirlendi ve yıkamak istiyorsunuz, dostunuza uygun şampuanda mevcut değil bu durumda ilk olarak insanlar için üretilmiş şampuanlara başvurulur. Köpeğinizin herhangi cilt sorunu yoksa ve yıkanması gerekiyorsa bu durum çok sık bir şekilde yapılmayarak insanlar için üretilmiş şampuanı kullanmanız zararlı olmayacaktır. Fakat, köpeğinizi düzenli olarak insanlar için üretilmiş şampuanlarla yıkamamanız gerekir. Çünkü, bu şampuanlar insanlar için formüle edilmiştir ve köpeğinizin tüy, deri ve cilt sağlığını olumsuz etkileyecek, köpeğinizin cildinin ihtiyacı olan doğal yağlardan uzak kalacaktır. köpeklerin bazen insanlar için üretilmiş şampuanlara alerjisi bile olmaktadır çünkü, onlarda birer bireydir ve insanlar gibi alerjik reaksiyonlar gösterebilir. Kısacası insan şampuanları çok sık kullanılmaması durumunda acil durumlarda kullanılabilir. Fakat bu durum çok sık tekrar etmemelidir.


Ayrıca okuyunuz: Köpeklerin Tırnakları Nasıl Kesilir? Köpeklerde Tırnak Bakımı

Köpeğiniz İçin Doğru Şampuan Hangisidir?

Köpeklerde insanlar gibi farklı özellikle ve formüllerdeki şampuanlara ihtiyaç duymaktadır. Çünkü, onlarda birer bireydir. Köpeğinizi yıkarken en doğru şampuan seçimi, köpekler için özel olarak formüle edilmiş köpek şampuanlarıdır. Eğer köpeğinizin egzama veya farklı bir cilt, deri sorunu varsa bu durumda uzman veteriner hekimlerine  danışarak, cilt sorununu düzeltecek ve iyileşmesinde rol oynayacak, ilaçla formüle edilmiş köpek şampuanları kullanmak dostunuz için en iyi seçenek olacaktır. Eğer köpeğinizin bir sağlık sorunu yok ise köpek şampuanları  dostunuz için en iyi seçenek olacaktır.

Her ne kadar şampuan çok önemli bir husus olsa da köpeğinizi yıkarken doğru sıcaklıkta yıkamanızda oldukça önemlidir. Çünkü köpeklerin yapısı oldukça hassastır. Tüylerindeki tüm şampuanında iyice durulamakta çok önemlidir. Eğer kürkünde şampuan kalırsa tüy yapısına zarar verir ve köpeğinizin kaşınmasına neden olur.

Köpeğinizde herhangi bir cilt sorunu yok ve köpek şampuanı seçmek istiyorsanız göz önünde bulundurmanız gereken belirli hususlar mevcuttur. Unutmayınız ki köpeklerin derisi ve insan dersinin yapısı aynı değildir. Bu yüzden farklı pH denge değerlerine sahiptirler. İnsan derisi 5.5-5.6 pH dengesine sahip iken, köpekler 6.2,7.4 pH dengesine sahiptirler. Bu nedenle insanlar için formüle edilmiş pH oranına sahip şampuanlar köpeklerin pH dengesini bozabilir. Bu da demek oluyor ki bu şampuanlar köpeklerde tahrişe, cilt kuruluğuna ve kaşınmaya sebep olabilir. Köpeğinize şampuan seçerken daima içeriğini okuyun ve dostunuzun yapısına en uygun şampuanı tercih edin veya veteriner hekiminize danışarak doğru şampuan seçimini sağlayın.

Köpekler Bebek Şampuanı İle Yıkanabilir Mi?

Bebek şampuanları yetişkin insan şampuanlarına göre daha narin formüllerle üretildiğinden köpekler için genellikle uygun olabileceği düşünülür. Fakat bu düşünce oldukça yanlıştır. Her ne kadar bebekler için üretilmiş olsa da pH dengesi yine insanlara göre üretilmiş olacaktır. Yetişkin insan şampuanlarına göre zararları daha azdır fakat yine de köpeğinizde sağlık sorunlarına yol açabilir. köpek şampuanı kalmaması durumunda, yetişkin şampuanlarına nazaran bebek şampuanlarının tercih edilmesi bir nebzede olsa yarar sağlayabilir. Fakat unutmamak gerekir ki bebek şampuanlarında çok fazla kullanmamak gerekir. Sadece acil durumlarda ve zorda kalındıysa kullanılması önerilir. Köpekler için her zaman en iyi seçenek köpekler için formül edilmiş köpek şampuanı kullanmaktır.

Eğer köpeğinizin cilt problemi varsa bebek şampuanı bile kullanmaktan kaçınmalısınız. Köpeğinizin gözlerine kaçacak şampuanda korneasında ağrılar veya kızarıklıklar oluşturabilir. Eğer ki köpeğiniz banyo esnasında fazla hareketliyse veya saldırgan olabiliyorsa, bir profesyonel tarafından destek almanızı öneririz. 


Köpekler Ne Sıklıkla Yıkanmalıdır?

Köpeğinizi çok sık yıkamanıza gerek yoktur. Çok kirlenmemesi ve zorda kalınmaması durumunda aylık yıkama köpekler için önerilen süreçtir. Yıkama süresi köpeklerin ırk, boyut, tüy yapısı yaşam alanı veya yaşam tarzına göre değişkenlik gösterebilir. Bu nedenle köpeğiniz için en uygun yıkama süresini gözlemleme yaparak siz belirleyebilirsiniz. Köpeklerin derisi insan derisine göre daha az yağ üretir, bundan dolayı doğal bir kirlenme çabuk olmaz. Yıkama süresi için yine bir veteriner hekimden destek almanız dostunuz için  iyi bir tercih olabilir.

Ayrıca okuyunuz: Köpeklerde Tartar ve Plak Oluşumu Nasıl Engellenir?

E-Posta Bülteni

Abone olarak güncel bilgileri kaçırmadan hemen email adresinize alabilirsiniz.