Köpeklerin Tırnakları Nasıl Kesilir? Köpeklerde Tırnak Bakımı

Köpeklerin Tırnakları Nasıl Kesilir? ...

img
Blog

Köpeklerin Tırnakları Nasıl Kesilir? Köpeklerde Tırnak Bakımı

Köpeklerde tırnak kesimi, patili dostlarınızın genel bakım adımlarından biridir. Köpeklerinizin tırnaklarını keserken, en önemli husus köpekler için özel olarak üretilmiş olan köpek tırnak makasına sahip olmanızdır. Köpeklerinizin tırnaklarını doğru uzunlukta korumak, köpeğinizin hem doğru yürüyüş stilini bozmamasına hem de oluşacak eklem rahatsızlıklarının önüne geçilmesini sağlamaktadır. Bunlara ek olarak düzenli köpeğinize düzenli bir şekilde tırnak bakımı yaptırırsanız tırnak içerisinde oluşacak enfeksiyon riskini azaltmış olup, pati sağlığını korumasına da yardımcı olursunuz.

Köpeğinizin tırnaklarını keserken en önemli hususlardan biri, tırnak damarlarına zarar vermemektir. Eğer köpeğinizin tırnak damarları, tırnaklarıyla beraber uzadıysa profesyonel bir veteriner hekim veya pet kuaföründen destek alabilirsiniz veya köpek tırnak kesimleri hakkında daha fazla bilgi edinip, süreci daha sağlıklı bir hale getirebilirsiniz. Eğer köpeğinizin tırnak bakımını ihmal ederseniz, köpeğinizin yürüyüş şeklinde bozulmalar meydana gelebilir ve bunlarla beraber potansiyel sağlık sorunlarına da açık kapı bırakmış olursunuz.

Bu yazımızda sizlere, köpeklerin tırnak bakımının niçin önemli olduğunu, köpek tırnak bakımının nasıl yapıldığını ve dikkat edilmesi gereken hususları detaylı bir şekilde anlatacağız. Evcil dostunuzun temel bakım ihtiyaçlarından biri olan tırnak kesimi hakkında bilgi edinmek, uzun vadede dostunuzun sağlığını koruyacaktır.

 

Köpeklerin Tırnakları Neden Kesilmelidir?

Köpeklerin tırnakları düzenli bir şekilde kesilmelidir, çünkü köpeklerinizin tırnaklarının uzaması bazı sağlık sorunlarına yol açabilir ve köpeğinizin yaşam kalitesini etkileyebilir. Aşırı uzun tırnaklar, patilerin normal şekillerini bozarak köpeklerin eklemlerine olduğundan daha fazla baskı uygular, bu durum köpeklerde eklem sorunlarına neden olabilir.

Köpeklerin tırnaklarının uzun olması, zeminlerde kayganlığa neden olur, bu da köpeğiniz için bir güvenlik sorununa yol açabilir. Tırnakların uzun olması köpeklerde ağrılar oluşturtulabilir bunun sonucunda köpeğinizin yaşam konforunda kalitesizlik yaratabilir.


Köpeklerin Tırnaklarının Uzun Olması Sağlığa Etkileri

Köpeklerin tırnaklarının uzun olması, köpeklerin yaşam konforunu ve köpeklerin sağlıklarını olumsuz şekilde etkileyebilir. Uzun tırnaklar, patilerin içine batmasından dolayı patilerde enfeksiyona neden olabilir. Bu durum köpekler için oldukça acı verici olmakla beraber köpeklerin düzgün ve rahat hareket etmesini olumsuz yönde etkiler.


Tırnakların Yürüme ve Hareketler Üzerinde Etkisi
Köpeklerde uzun tırnak hareket ve yürümeleri üzerinde doğrudan etkilere sahiptir. Uzun tırnaklar patilerin zemin üzerinde düzgün tutunamamasına neden olmaktadır. Bundan dolayı köpeklerin sağlıklı bir şekilde yürümesine ve hareket kabiliyetlerini etkilemektedir.

Köpeklerin tırnaklarının uzun olması, ayak parmaklarının normal pozisyonun dışına çıkmasına neden olur. Bu pozisyon değişikliği köpeklerin kas ve kemik sistemlerine daha fazla baskı uygulamasına neden olur. Bu. Durum köpeklerde daha sonradan kas ve kemik hastalıkları sorununa neden olabilir.

 

Köpekleri Tırnak Kesimine Hazırlamak
Köpeklerin tırnak kesimi, çok önemli bir bakım hususudur. Yanlış şekilde yapılacak bir tırnak kesimi köpeklerde rahatsızlıklara ve yaralanmalara neden olur. Bu yüzden kendinizi ve köpeğinizi tırnak kesimine hazırlamak çok önemlidir.

Köpeğinizi tırnak kesimine alıştırmalısınız. Köpeğinizi, tırnak kesiminden sonra köpek ödül mamaları ile ödüllendirmek tırnak kesimine alışmasını sağlayabilir. Küçük yaşlardan itibaren yapılacak tırnak bakım rutinleri ileriki yaşlarda köpeğinizin bu rutinlere daha rahat karşılık vermesini sağlar.

Tırnak kesimi için doğru ekipmanları edinmek oldukça önemli bir husustur. Kaliteli köpek tırnak makası veya köpek tırnak makinesi bu işlemi kolaylaştırır. Eğer yapamayacağınızı düşünüyorsanız, kesinlikle ve kesinlikle profesyonel bir destek alarak bu işlemi yaptırınız. Geri dönülemeyecek hatalar ortaya çıkabilir. Profesyonel bir destek için veteriner sayfamıza göz atabilirsiniz.

Tırnak kesiminden önce tırnakların uzunluğunu, kesim gerektiren kısımları belirleyip, yara veya enfeksiyon olup olmadığını kontrol ediniz. Bu tespitleri önceden yapmak hem işinizi kolaylaştırır hem de karşınıza çıkacak sağlık sorunlarını engeller.

Eğer köpeğiniz stresli bir haldeyse veya sizden kaçmaya çalışıyor ise tırnak kesimine ara vermenizi öneririz. Sabırlı ve nazikçe bu işlemi yapmak oldukça önemlidir. Tüm bu bilgilerle köpeğinizi ve kendinizi tırnak kesimine hazırlayabilirsiniz.

 

Ekipman ve Malzemeler
Köpek tırnak kesimi, evcil dostlarınız için oldukça önemli bir bakım rutinidir. Bu işlemi yaparken en doğru, en kaliteli ekipman ve malzemeleri kullanmaktan kaçınmayınız.

Kaliteli köpek tırnak makası veya köpek tırnak kesme makinesi kullanmanız önemli bir yere sahiptir. Köpek tırnak makasınızın köpeğinizin ırkına uygun olduğundan emin olunuz. Çünkü büyük ırk köpekler ve küçük ırk köpekler için farklı tırnak makası boyutları kullanılmaktadır.

Tırnak kesimi esnasında ortaya çıkabilecek kanama ve yaralanma için yanınızda styptic toz ve ilk yardım kutusu bulundurunuz. Bu sayede kesim esnasında ortaya çıkacak kanamalar ve yaralanmalara anında tedavi uygulayabilirsiniz.


Köpeklerin Tırnakları Nasıl Kesilir?
Köpeklerin tırnaklarının doğru bir biçimde kesilmesi, tırnak bakımı için en önemli hususlardan bir tanesidir. Tırnak kesimi esnasında en kritik nokta tırnak damarına zarar vermemektir. Eğer ki olası bir damar kesilmesinde kanama ortaya çıkabilir. Tırnakların rengi sizlere damarlar hakkında bilgi edinmenizi sağlayabilir. Açık renkli tırnaklarda damar tespiti daha kolay olurken, koyu renkli tırnaklarda bu durum biraz daha zorlaşabilir.

Tırnak kesimi sırasında dostunuza nazik davranmak ve ödüllendirmek, dostunuzu bakım rutinine alışmasına ve stresini azaltmasına yardımcı olabilir. Bu kolay adımları takip ederek, köpeğinizin tırnak bakım rutinini kolayca yapabilirsiniz.

 

Köpeklerin Tırnak Kesiminde Doğru Teknik
Köpeklerin. Tırnaklarını keserken en doğru teknik damarların kesilmemesi veya kan ve yara verilmeden yapılan işlemlerdir. Bazı siyah tırnaklarda damarları görmek ya da bulmak oldukça zor olabilir, bu nedenle katmanlı bir şekilde seviye seviye kesilip kısaltılması en doğru yaklaşım olacaktır. Köpeklerin tırnaklarını keserken, bir elinizle patisini tutup (iç kısma bastırılarak tırnaklar dışarı çıkartılır.) diğer elinizle de köpek tırnak makasını tutmalısınız. İlk kez köpek tırnağı kesecekler, kendilerini koruyarak işlemi yapmalıdır. Çünkü köpeğinizin ne tepki verip vermeyeceğini bilemezsiniz.


Köpeklerde Tırnak Kesimi Sonrası Yapılacaklar

Kesim sonrası bakım, en az tırnak kesim işlemi kadar önem taşımaktadır.

1. İlk olarak kanama veya yara olup olmadığı kontrol edilmeli.

2. Çatlak oluşumu kontrol edilmelidir. Eğer çatlak oluşmuş ise tırnak cilası veya kremi kullanılmalıdır.

3. Köpek tırnak kesimi sonrası patilerin iç ve dış kısımları kontrol edilir. Eğer göze çarpan farklı bir durum mevcut ise veteriner hekime başvurunuz.

4. Tırnak kesim işlemi bittikten sonra köpeğinizi ödüllendirmeyi unutmayınız.

 

Köpeklerin Tırnakları Hangi Sıklıkla Kesilmelidir?

Köpeklerde tırnak kesim işleminin düzenli bir şekilde yapılması oldukça önemlidir. Köpeklerde tırnak uzunluk ölçüleri köpeğin ırkına, yaşına ve yaşam koşullarına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.

Köpeklerin tırnakları genellikle ayda bir veya üç ayda bir olacak şekilde kesilir. Tırnakların çok uzun olması köpeklerin yaşam ve hayat konforunu olumsuz şekilde etkileyerek, bazı eklem ve hareket sorunlarına yol açmaktadır. Düzenli bir şekil de yapılan tırnak kesim ve bakım işlemleri sayesinde bu durumların önüne geçilir.

Eğer köpek tırnak kesiminde cesaretiniz veya bilginiz yoksa, bir veteriner hekime veya pet kuaföründen destek alınız. Veteriner hekimler ve pet kuaförler sayesinde tırnak bakımı rutin düzenine girer. Köpeklerde düzenli tırnak bakımı, dostlarınızın sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmesine yardımcı olur.

Ayrıca okuyunuz: Köpeklerde Tartar ve Plak Oluşumu Nasıl Engellenir?

Köpek Tırnak Kesiminde Sıkça Sorulan Sorular

1. Köpek tırnağı evde nasıl kesilir?

Evde köpeğinizin tırnağını keserken, bu işlemi düzgün bir şekilde yapacak aletleriniz bulunmalıdır. Sakin ve yavaşça tırnaklar kesilmelidir. Damara zarar vermemek için katman katman kesmek en doğru biçim olacaktır.


2.Köpeklerin tırnakları kesilmeli mi?

Evet, köpeklerin tırnakları düzenli bir şekilde kesilmelidir. Bu süre köpeğinizin ırkına, yaşına ve yaşam koşullarına bağlı olarak; ayda bir veya üç ayda bir olarak değişkenlik göstermektedir.


3.Köpeklerin tırnakları ne sıklıkla kesilmelidir?

Bu süre köpeğinizin ırkına, yaşına ve yaşam koşullarına bağlı olarak; ayda bir veya üç ayda bir olarak değişkenlik göstermektedir. Detaylı bilgi için köpeğinizin kontrollerini sağlayan veteriner hekime danışmanız daha iyi olacaktır.

E-Posta Bülteni

Abone olarak güncel bilgileri kaçırmadan hemen email adresinize alabilirsiniz.