Kedilerde aynı insanlar gibi canlılardır, bebekken hassas bir bakıma ihtiyaç duyarlar. Aynı bebekler gibi, yavru kedilerde beslenmelerinde kullanılan ürünler nedeniyle mide ve sindirim sistemi sorunlarıyla karşı karşıya kalabilirler. Yediği besinler, verilen gıda takviyeleri, hatta ortam değişikliği gibi belirgin faktörler kedilerin ishal olmasına neden olabilir. Eğer kedinizde büyük bir sağlık sorunu yoksa ishal için endişelenmenize pek gerek yok. Fakat dışkının sıvılığı, tuvalete çıkma sıklığı gibi durumları iyi bir şekilde gözlemlemeniz gerekmektedir. Çünkü ishal bazen yiyecek ve takviyelerden dolayı basit bir süreç olabilirken, bazen de ciddi hastalıkların belirtileri olabilir.
Yetişkin kedilerin dışkıları, yavru kedilere göre daha kuru ve sert yapıdadır yani yavru kedilerin dışkı kıvamı hafif sulu ve yumuşaktır. Eğer yavru kedinizin dışkı şekli, şekilsiz ve lapa gibiyse ishaldir. Diğer türlü olan sulu ve yumuşak dışkılar yavru kediler için normal kabul edilir. Yavru kedilerde ishal tedavi edilebilir fakat ishalin nedeni iyi araştırılıp, tedavi yöntemi ona göre belirlenmelidir. Bu konuda size yardımcı olacak kişi veteriner hekimlerdir. Lütfen veterinerinize danışmadan bir tedavi yöntemi denemeyin.
Ayrıca Okuyunuz: Kedilerin Patisi Neden Şişer?
Yavru Kedileri İshal Edecek Nedenler
Beslenme
Yavru kedi sahiplendiğinizde en dikkat etmeniz gereken husus, yedi mamadır. Sahiplenme süreci bitip eve gelindiğinde direkt olarak başka marka veya başka aromalı bir mamaya geçiş yapılmamalıdır. Alışık olduğu mama ile devam edilip ardından ölçekler ayarlanarak yeni mama ile karıştırılıp verilmelidir. Kediniz için her zaman kaliteli kuru kedi maması tercih etmenizi öneririz. Kaliteli mamadan kasıt, en pahalı olan mamalar değildir. Kediniz için en kaliteli mama, ırkına, yaşına, sağlık durumuna ve günlük ihtiyaçlarını tam anlamıyla karşılayan mamalardır. Bu yüzden mama alırken arkasındaki ölçütleri iyi bir şekilde okumanızı tavsiye ederiz. Eğer bu konuda pek fazla fikir sahibi değilseniz, bir veterinere başvurarak yavru kediniz için en iyi mamayı bulabilirsiniz. Mama değişim sürecinde , kedinizin kum kabını düzenli olarak kontrol etmelisiniz, eğer eskiye göre daha farklı kıvam ve şekillerde dışkı yapıyorsa tercih ettiğiniz mama kedinizin sindirim sistemine uygun değildir. Yine bu tarz gözlemlemelerde farklılıklar ile karşılaşırsanız veteriner hekiminize başvurmanız gereklidir.
Yiyecek Türüne Karşı Alerji
Bazı kedilerde aynı insanda olduğu gibi yiyecek alerjisi görülmektedir. Bu yiyeceği tükettiği taktirde kedilerde ishal veya başka sorunlar gözlemlenebilir. Yavru kedinizin hani yiyeceklere veya mama aromasına alerji olduğunu, alerji testleri ile öğrenebilirsiniz. Yavru kedinize mama haricinde farklı yiyecekler veriyorsanız bunu hemen kesin, bu en büyük yanlışlardan biridir. Ayrıca oynaması için verilen kemik ve oyuncak türlerine dikkat etmeniz gerekmektedir. Çünkü yavru kedilerin dişleri kaşınır bu yüzden kemirme oranları yetişkin kedilere göre daha fazladır. Bu ürünlerden bir parça yutması kedilerde bağırsak tıkanıklığına neden olabilir. Bu yüzden yavru kedilere uygun ürünler tercih etmenizi öneririz.
Yavru Kedilere Süt Verilmesi
İnsanların doğru bildiği fakat son derece yanlış olan durumlardan bir tanesi de yavru kedilere süt verilmesidir. Süt yavru kediler için oldukça zararlı bir besin kaynağıdır. Süt yavru kedileri ishal yapar ve şişkinliğe neden olur. Bu nedenden dolayı yavru kedilere süt ve süt ürünleri verilmemelidir.
İç Parazit
Parazitler, yavru kedilerin sindirim sistemini bozabilir. Aşıları başlanmamış ise solucan, tenya olabilecek ortamlardan yavru kedinizi uzak tutmanız gerekmektedir. Aşıların başlamasından sonra iç parazit aşıları, kedinizin sindirim sisteminde oluşacak kurtlanma veya parazitleri kontrol altına almaya yardımcı olacaktır.
Çevreye Bağlı Stres
Yeni sahiplenilmiş yavru kedilerde ortam değişikliği yüzünden ishal görülebilir.
Enfeksiyon
Yavru kedilerin bağışıklık sistemleri henüz tam oturmadığı için oldukça düşüktür bu yüzden vücutları enfeksiyon kapmaya yatkındır. İmmün yetmezliği, panleukopenia, kedi lösemisi gibi tehlikeli virüsleri oldukça kolay bir şekilde kapabilirler. Aşıları tam bitmeden farklı hayvanlar ile yavru kedinizi yan yana getirmemenizi öneririz.
Yavru Kedilerde İshal Belirtileri
Yavru kedilerde ishal farklı semptomlar gösterdiğinden dolayı öncelikle ishalin nedeni iyi bir şekilde araştırılmalıdır. Gerekli olan kontroller ve gözlemler sağlanmalıdır. İshal bazen basit bir nedenden kaynaklanırken, bazen ciddi sorunların altında yatan bir durum olabilmektedir. Bu yüzden ishalin durumunu gözlemlemeniz gerekmektedir. Eğer ishal aşağıda yazan etkenlerden biriyle birleştiyse en kısa sürede veteriner hekiminizden destek almanız gerekmektedir.
Yavru Kedilerde İshal Tedavi Yöntemleri
Eğer yavru kediniz ishalse, ona insanlara özgü tedavi yöntemleri denemeniz çok büyük bir yanlış olur. Hatta daha büyük sorunlara yol açabilir. Bu yöntem aklınıza gelebilecek ilk yöntem olur fakat sakın denemeyin. İshal olan kediniz için ilk tedavi, veteriner hekiminize danışmaktır. Kontrol için kliniğe gidebilir veya dışkının fotoğraflarını çekerek veteriner hekiminizle paylaşabilirsiniz. En doğru sonuca varmak için tahlil yaptırılabilir. Yavru kedinizin ishal sebebine göre veterineriniz bir tedavi yöntemi belirleyecektir.
Ayrıca Okuyunuz: 2024 Kedi Aş Takvimi ve Fiyatları
Yavru Kedilerde İshal Nasıl Önlenir?
Yavru kedinizi ishalden uzak tutmanın en iyi yolu, iyi bir beslenme programı ve aşı takvimidir. Çünkü yavru kedilerde ishal besin ve parazitlerden dolayı görülmektedir. Bir diğer yöntem ise düzenli veteriner kontrolleridir. Kontroller sayesinde dostunuzun sindirim siteminde oluşacak sorun önceden belirlenebilir.
Eğer yavru kedinizde ishal varsa ve bu konuda tecrübe sahibi değilseniz veteriner hekiminize başvurun. Veterineriniz dostunuz için en iyi tedavi yöntemini, besin programını kedi mamasını belirleyecektir. İshali olan kediye bilgi sahibi biri olmadan bir tedavi yöntemi uygulamayınız.
Bizleri Sosyal Medyadan Takip Edin:
Instagram: @patilencomtr
X: @patilencom
Youtube: @patilencom