Kedilerin Patisi Neden Şişer?

Kedilerin Patisi Neden Şişer?

img
Blog

Kedilerin Patisi Neden Şişer?

Kedilerde pati şişmesi birçok nedenden kaynaklı olabilir. Bu nedenler bazen basit olurken bazen de oldukça büyük sorunlardan kaynaklanmaktadır. Örneğin arı sokmasından dolayı oluşan şişlik basit bir bir durum iken, kemik kırılması gibi büyük sorunlarda kedilerde pati şişmesine neden olmaktadır. Bundan dolayı kedinizin patisinde şişlik görmeniz çeşitli sorunların belirtisi olabilir. Peki kedinizin patisinin şiştiğini fark ettiğinizde ne yapmanız gerekli? Bu durum ile karşı karşıya kaldıysanız öncelikle veterinerinize başvurmanızı öneririz. Kendi yapacağınız bir tedavi yöntemi başka sorunlara yol açabilir. 


Kedilerde Pati Şişmesi Sebepleri

Kedilerde pati şişmesi altında birçok sebep olabilir. Bu şişliğin sebebini öğrenmeniz için kedinizi iyi bir şekilde gözlemlemeniz gerekmektedir. Patideki şişlik basit bir şişlik mi yoksa büyük bir sorundan dolayı mı kaynaklanıyor bunu gözlemlemelisiniz. Kedilerde pati şişmesi, tüm vücut ile alakalı olabilir. İşte kedilerde pati şişmesi olası nedenleri:

Enfeksiyon; Mantar, bakteri ve diğer enfeksiyon türleri kedilerde pati şişmesine neden olabilir. Kullanılan ilaçlara bağlı olarak da karaciğer hasarı ve kan damarı iltihaplanması kedilerde pati şişliklerine yol açabilir.

Kalp Rahatsızlığı; Aynı insanlarda olduğu gibi kedilerde de kalp hastalığı, vücudun normal kan akış hızını değiştirebilir. Bu kan akışındaki değişiklikler damalardan sıvı sızmasına neden olur ve buna bağlı olarak dokularda şişlik görülebilir.

Böbrek Rahatsızlığı; Kediler böbreklerinde sorun var ise idrarlarında albümin kaybederler, bu durumda da damarlardan sıvının çevre dokulara sızmasına neden olur ve dokularda şişlik oluşturabilir.

Yaralanma; Yaralar, eklem burkulması, kemik kırılması, eklem çıkması gibi sorunlar kedilerde pati şişmesine neden olabilir. Diken, iğne, cam parçaları kesik ve batık yaralanmaları kedilerde pati şişliğine neden olabilir. Başka kedi tarafından ısırılma veya tırnaklanma gibi yaralar şişliğe neden olur. Eğer kedinizin patisinde sıcaklık, apse veya akıntılı iltihap gözlemliyorsanız hemen müdahile gerekli olabilir. 

Apse; Kedilerde ısırık ve kavga yaralanmaları sonucu apse ortaya çıkar, bu apseler şişlik oluşturur. Oldukça acı ve ağrı verici hale gelebilir.

Böcek Isırık ve Sokması; Örümcek vb gibi böcek ısırması, arı sokmasından kaynaklı pati şişlikleri görülebilir. Bazı kedilerde alerjik reaksiyon gözükerek farklı sorunlar da ortaya çıkmaktadır. Bu tarz ısırma veya sokmalar iltihaplı yaralara neden olabilmektedir. Kolay şekilde enfeksiyona neden olan bu durum, bölgede ki dokuların ölmesine kadar tehlikeli sonuçlar ortaya çıkartabilir. 

Damar Tıkanıklığı; Eğer kedinizde damar veya lenfatik kanala baskı yapan herhangi bir şey var ise ve bu baskı yapan etken damarlara baskı yaparak sıvının dışarı akmasına neden oluyorsa o bölgede şişlik gözlemlenebilir. Örneğin bacakta bulunan tümör veya bacağa takılmış lastik gibi etkenler buna neden olmaktadır. 

Tümör; Kedilerin bacaklarını veya patilerini etkileyen tümörler gözlemlenebilir, bu tümör kedinizin bacak ve pati çevresinde şişlikler görünmesine sebep olur. Bu tümör bazen iyi huylu bazen de kötü huylu olabilmektedir. 


Eğer kedinin bacağı ve patisi iyi görünüyor, sadece pati yastıklarında (pati altı) şişlik gözlemleniyorsa dikkat etmeniz gerekenler;

Akciğer Hane Sendromu; Bir kanser türü olan Akciğer karsinom, kedilerin ayak parmaklarına yayılır ve parmaklarda olmasına rağmen tüm pati çevresinde şişlikler gözlemlenebilir. 

Plazma Hücreli Pododermatit; Bir kedinin ayak pedlerin de şişme ve renk bozulması gözlemleniyorsa bu Plazma Hücreli Pododermatit ile alakalıdır. Bağışıklık sistemi düşük kedilerde gözlemlenir.

Eozinofilij Granümlom; Eozinofilij Granümlom kompleksi iltihaplı bir hastalık türüdür. Kedilerde genellikle pembe cilt bölgelerinde gözlemlenir. Genellikle burun, karın bölgesi ve dudaklarında gözlemlenir fakat bazen kedilerin ayak pedlerinde de gözlemlenebilir.  Tüm bunlar göz önüne alındığında eğer kedinizin patisi normalden daha fazla sıcak veya kedinize acı verici bir durumda ise yüksek olasılıkla kediniz enfeksiyon kapmıştır. Bu gibi durumlarda hemen veteriner hekiminize başvurmanız gerekmektedir. Süreç ne kadar uzarsa dostunuz için o kadar tehlikeli olur. 


Kedilerde Pati Şişmesi Teşhisi

Kedilerde pati şişmesi kolay bir şekilde gözlemlenebilir. Fakat bu şişliğin altında bir çok neden yatacağından tam anlamıyla sonuca ulaşmanızı veteriner kontrolü ile öğrenebilirsiniz. Veteriner hekim çoğu zaman basit bir fiziki muayene ile şişliğin sebeplerini bulabilir fakat bazı zamanlarda en iyi ve en doğru sonuca ulaşmak için tahlil ve röntgen çekilmesi gerekli olabilir.  Bu durum sorunun açık bir şekilde belli olmadığı taktirde yani kesik, batık  vb gibi gözle görülebilir yaralanmalar yok ise bu yola başvururlar. Tam kapsamlı kan tahlili ve röntgen sonucunda kedinizin patisindeki şişlik en doğru sonuca ulaştıracaktır. 


Ayrıca Okuyunuz: Kedilerin Mama Haricinde Yiyebileceği Besinler

Kedi Patisi Şişmesi Tedavi Yöntemleri

Kedilerde pati şişliğinin altında bir çok neden bulunmaktadır. Bu farklı nedenlerin farklı tedavi yöntemleri vardır. Öncelikle yapmanız gereken şişliğin nedenini öğrenmektir. Daha sonra bu nedene göre bir tedavi yöntemi belirlenmelidir.  Ancak bilinmesi gereken bazı tedavi yöntemleri şu şekilde,

  • Ağrı Kesiciler
  • Apseyi boşaltmak
  • Bakteriyel enfeksiyonlar için antibiyotikler ( Veteriner tarafından önerilen)
  • Yaraları onarmak
  • Destekleyici bakımlar
  • Bağışıklık sistemi güçlendirecek takviyeler

Bu tedavi yöntemleri kedinizin patisindeki şişlik için en yaygın basit yöntemlerdir. Fakat şişliğin nedeni büyük bir sebepten kaynaklanıyorsa daha geniş kapsamlı yöntemlere başvurulur, hatta cerrahi işlemler bile gerektirebilir. Bu yöntemlerin veteriner hekiminiz tarafından belirlenmesi gerekmektedir.

E-Posta Bülteni

Abone olarak güncel bilgileri kaçırmadan hemen email adresinize alabilirsiniz.