Kedilerin Mama Haricinde Yiyebileceği Besinler

Kedilerin Mama Haricinde Yiyebileceği Besinler

img
Blog

Kedilerin Mama Haricinde Yiyebileceği Besinler

Bir kedi sahibiyseniz ve kedinizin mama haricinde neler yiyebileceğini merak etmeniz oldukça normal. Her kedi türünün kendine ait beslenme alışkanlıkları vardır. Örneğin; Scottish Fold ile Tekir cinsi kedi veya Siyam Kedisi ile Bengal Kedisi türleri arasında beslenme alışkanlıkları ve damak zevkleri farklılık gösterebilir. Tüm bunların yanında kediler için ortak besin zevkleri de mevcuttur. Kediniz düzenli bir şekilde mamasını yiyor fakat ödüllendirmek veya başka nedenlerden dolayı farklı besinler vermek istiyorsunuz ama bu besinlerin kedinize zarar verip vermeyeceğini merak ediyorsanız bu makale yazımız tam sizlere göre. 

Kediler için en önemli besin kaynağı tabi ki kaliteli kuru kedi mamalarıdır.  Kaliteli kedi maması olarak fiyat pahalılığı açısını düşünmemelisiniz, bir kedi için en kaliteli mama kedinizin ihtiyaçlarını karşılayan bol protein ve vitamin barındıran, aynı zamanda da kedinizin sağlığını koruyan kedi mamaları, kediler için en kaliteli mamalardır. Kedilerin beslenme alışkanlıkları, kedilerin cinsine, yaşına, kısır olup olmamasına veya sağlık durumuna göre değişkenlik gösterebilmektedir.  Tüm bunları göz önünde bulundurarak kediniz için en doğru mamayı tercih etmelisiniz.  Bu durumlar göz ardı edilirse, kedinizi de sağlık sorunları veya tüy ve deri problemleri oluşmasına kapı aralamış olursunuz.


Kediler genel olarak et ve et ürünleriyle beslenirler.  Bu kedilerin doğası gereği damak zevklerine en uygun mama aromasıdır. Et bol proteinli bir besin kaynağı olduğundan, kedilerin ihtiyacı olan proteinleri rahatlıkla karşılamaktadır. Kedi beslemede en büyük hata, insan için hazırlanmış ürünleri kedilere yedirmektir. Buna örnek verecek olursak ev yemekleri en güzel örneklerden biri olabilir. Kediler bu ürünleri oldukça severek yerler fakat sağlıkları için gerekli olan protein ve vitaminleri bu ürünlerden yeterli miktarda alamazlar. İnsan ürünleri kedilerin sindirim sisteminde oldukça büyük sağlık sorularına yol açabilmektedir  ve sindirim sistemine zarar verebilmektedir.

Kediniz için her zaman ilk tercihiniz kaliteli kedi mamaları olmalıdır. Kediler için özel olarak üretilmiş mamalar her zaman kedinizin sağlığı için en önemli takviyelerden biridir. Kedi mamaları, kedilerin gerekli protein ve vitaminleri almalarını sağlar, sindirim sistemini korur ve aynı zamanda tüyleri ve deri sağlığını korumaktadır. Sizler için kedilerin mamalarının yanında neler tüketebileceğini derledik. Bu makalemiz kedilerin mama haricinde neler yiyebileceğini detaylı bir şekilde açıklayacaktır.

Kedilerin En Sevdiği Yiyecekler ve Ürünler

1- Et

Kedi familyası doğaları gereği etçil hayvanlardır.  Kedilerin gözleri ve kalp sağlığı için yüksek oranda protein alımına ihtiyaç duyarlar, et bol proteinli bir besin kaynağı olmasından dolayı kediler için vazgeçilmez bir besin kaynağıdır. Protein açısından en zengin et, sığır etidir. Sığır etine denk olarak tavuk eti de bol protein içeren ve kedilerin severek tükettiği bir üründür. Bazı kedi mamalarının içerisinde tek et türü mevcut iken bazı kedi mamalarında karışım et ürünleri mevcuttur. Kedinizin en sevdiği et türünü ve aromasını keşfetmek için et aromalı ürünleri sırayla deneyip gözlemleme yapabilirsiniz.

2- Balık

Birçok kedi mamasında balık eti aroması bulunmaktadır. Bu mama türü kediler için oldukça faydalıdır. Bazı kişiler '' balıklı kedi maması kedilerin tüy dökmesine neden olur mu? '' diye düşünmekte. Fakat balıklı kedi maması kedilerin hem göz, hem tüy hem de deri sağlıları için oldukça önemli bir besin kaynağıdır. Balık ürününü çok olmamak şartıyla kedinize verebilirsiniz fakat balık pişmiş veya konserve olmalıdır. Kesinlikle kedilere çiğ balık verilmemelidir.

3- Peynir

Peynir, kediler için yüksek proteine sahip ve tüketilmesinde zararı olmayan bir yiyecektir. Fakat peynir verirken çok fazla değil ödüllendirme amaçlı elzem miktarda verilmelidir. Eğer çok fazla miktarda peynir verilirse sindirim sisteminde sorunlara neden olabilir. Labne peynir kedilerin en çok sevdiği peynir türlerindendir. Haftalık veya kedinizin beslenme alışkanlıklarına göre kedilere peynir verilebilir.


4- Süt

Kediler ilk besin kaynakları ola sütü oldukça çok severler. Fakat çok fazla verilmesi durumunda kedilerde kusma veya ishal gözlemlenebilir. O yüzden kedinize süt verirken belirli miktarlarda vermeniz, sindirim sistemi için oldukça önemlidir.

5- Yoğurt

Evet kediler yoğurt tüketebilir fakat aynı peynir ve sütte olduğu gibi çok fazla tüketilmesi durumunda ishal veya kusma gözlemlenebilir. Bu yüzden belirli ölçülerde verilmesi gerekmektedir.

6- Yumurta

Yumurta kediler için oldukça yüksek bir protein kaynağıdır. Evet, kediler yumurta yiyebilir fakat bunu ana besin kaynağı olarak görmeyiniz. Kuru kedi mamasının yanına ek olarak bir ödüllendirme şeklinde verilmelidir. Kedilere yumurta verirken pişmiş olmasına dikkat etmelisiniz. Çünkü çiğ yumurta kedilerde sağlık sorunlarına yol açabilir. 


Kediler Sebze Yer mi?

Sebzeler kediler için oldukça zengin bir vitamin deposudur, fakat kediler sebze yemeyi çok fazla sevmezler. Kediler doğaları gereği etçil hayvanlardır. Bu yüzden et ve et ürünlerini daha fazla sevmektedirler. 

  • Ispanak
  • Havuç
  • Kabak
  • Bezelye
  • Kuşkonmaz

gibi sebzeler kedilerin sağlığı açısından önemli yiyeceklerdir. Aynı et ürünlerinde olduğu gibi kedinize sebze verirken de çiğ olmamasına özen göstermeniz gerekmektedir. Sebzeleri haşlanmış veya fırınlanmış olarak kedinize vermeniz gerekmektedir. Diğer ürünlerde olduğu gibi kedinizin ırkına, yaşına ve sağlık durumunu göz önünde bulundurarak belirli ölçülerde verilmesi gerekmektedir.


Kediler İçin Zararlı Olan Yiyecekler

Kediler için en zararlı yiyecekler ev yemekleridir. Dostunuza kıyamadığınız için yediğiniz yiyecekleri onlarla paylaşmak istemeniz oldukça normal, fakat iyi bir şey yaptığınızı düşünürken dostunuza en büyük zararı bu şekilde vermektesiniz. Ev yemekleri kedilerde sindirim sistemi bozukluğuna, tüy ve deri yapısına oldukça büyük zararlar verebilmektedir. Ev yemeklerinin yanı sıra tatlılarda kediler için oldukça zararlı besinlerdir. Her ne kadar severek yediklerini gözlemleseniz de, kedilerde tatlı ve şekerli yiyecekleri algılayacak tat duyuları bulunmamaktadır. Bu nedenle tatlı ve şekerli ürünleri kedilere vermemenizi öneririz ve ulaşabilecekleri noktalardan kaldırmanızı tavsiye ederiz. Kedilere ev yemeği vermek gelişim yavaşlığına neden olur. Ev yemeği yiyen kedilerde tüy dökme oranı artar ve deri hastalıklarının ortaya çıkması gözlemlenebilir. 

Kedilerin kesinlikle uzak durması gereken yiyecekler;

  1. Yeşil domates
  2. Çiğ patates
  3. Çikolata
  4. Üzüm
  5. Kuru Üzüm
  6. Avokado
  7. Alkol
  8. Soğan
  9. Sarımsak
  10. Kafein
  11. Çiğ yumurta
  12. Çiğ balık
  13. Şeker
  14. Mantar

Eğer kediniz bu ürünlerden birini yiyip rahatsızlandıysa veya zehirlendiyse hemen bir veteriner hekime başvurmanızı öneririz. Veteriner hekim kontrolünde yapmanız gerekenleri dostunuza uygulayınız. Sakın ama sakın bilgisiz bir şekilde tedavi amaçlı bir çaba sarf etmeyiniz, bu durum daha büyük sorunlara ve rahatsızlıklara neden olabilir.

E-Posta Bülteni

Abone olarak güncel bilgileri kaçırmadan hemen email adresinize alabilirsiniz.