Sokak Kedisi Sahiplenmek ve Eve Alıştırma Yolları

Sokak Kedisi Sahiplenmek ve Eve Alıştırma ...

img
Blog

Sokak Kedisi Sahiplenmek ve Eve Alıştırma Yolları

Bir sokak kedisi sahiplenmek, ona sıcak bir yuva ve sevgi dolu bir aile sunulması sokaktaki can dostlarımız için harika bir seçenektir. Sokaktan kedi sahiplenilmesi, bazen ev ortamına alışma sürecinde zamana ihtiyaç duyabilir bu nedenle sabırlı ve duyarlı olmanız gerekebilir. Sokak kedisi sahiplenme süreci, kedinizin güven duymasını sağlamaktan, evde rahat ve konforlu bir yaşam alanı sunmak gibi birçok aşamadan geçmektedir. Bu yazımızda sizlere sokaktan kedi sahiplenmenin ve eve alıştırmanın yollarını ele alacağız.


Sokak Kedisi Sahiplenmeden Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

Eğer sokaktan bir kedi sahiplenmeye karar verdiyseniz, eve götürmeden önce detaylı bir veteriner hekim kontrolünden  geçirmeniz gerekmektedir. Her ne kadar belediyeler aşı ve sağlık kontrollerini yapıyor olsalar da özel bir kontrol hem sizin hem de kedinin sağlığı açısından oldukça önemlidir. Çünkü sokakta yaşan kediler çeşitli parazit ve hastalıklara maruz kalabilirler. Veteriner kontrolü esnasında, var ise geçmiş aşılarının kontrolleri sağlanmalı, eksik olan aşılar için bir planlama  oluşturulmalı. Eğer hiç aşılarına başlanmamış ise sıfırdan bir aşı planı oluşturulmalıdır. Vücudunda görülen yaralar var ise tedavisine başlanmalı ve kontrol altına alınmalıdır. Ayrıca veteriner hekim kontrolünde yıkama işlemi gerçekleştirilmesini öneririz. 


Kediniz İçin Rahat Bir Yaşam Alanı Oluşturun

Sokak kedisi için yeni bir eve alışmak bazen zaman alabilir. Bu süreç içerisinde sabırlı olmalısınız. Kedinin eve daha rahat alışabilmesi için ona konforlu bir yaşam alanı sunmalısınız, buna bağlı olarak kendini güvende hissedecek ve ait olma duygusu daha hızı ortaya çıkacaktır. İlk birkaç gün kedinize, sessiz bir oda veya köşe hazırlayın. Kedinizin ihtiyacı olan kedi yatağı, mama ve su kabı ve kum kabı gibi temel ihtiyaç malzemelerini bu alanda bulundurun. Böylece kediniz  eve alışma sürecinde bu küçük alanı  daha hızlı bir şekilde benimseyecektir. 


Sokak Kedisine Güven Kazandırma Yolları

Sokak kedileri genellikle insanlara karşı temkinli yaklaşma durumunda olabilir. Bunun nedeni sokakta uğradığı şiddet veya maruz kaldığı davranışlar olabilir. İlk başlarda kedinizin size yaklaşmasını bekleyin ve ona karşı ani hareketlerden kaçının. Size yaklaştığı veya kendini sevdirdiği zamanlarda ara ara kedi ödül mamaları vererek kendinizi olumlu bir şekilde tanıtın. Bu ödüllendirme kedinizin size olan yaklaşımını tetikleyecektir. Kedinizi asla size yaklaşması veya sevdirmesi için zorlamayın, kedinizin temposunda ona uygun şekilde iletişim kurun. Sokak kedisi sahiplenmek, sabır ve anlayış gerektirmektedir. Unutmayın ki kediniz zamanla size karşı güven duygusu kazanacak ve sizi benimseyecek. 


Kedinizin Beslenme ve Bakım İhtiyaçlarını Karşılayın

Sokak kedileri çoğu zaman farklı farklı yiyecekler tükettikleri için zor bir beslenme alışkanlıklarına sahiptir. Sokak kedisini eve getirdikten sonra, kedi maması ile düzenli bir beslenme rutini oluşturmanız önemlidir. Bu rutine alıştırma süresinde kedinize, kedi maması haricinde başka bir besin türü vermemeniz gerekmektedir, yoksa kuru kedi mamasına alışmaları zaman alabilir. Ayrıca kedinizin tüy ve deri bakımı da oldukça önemlidir. Kedinizin tüy yapısına uygun mama seçmenizi öneririz. Ara ara kedi ödül mamaları ile ödüllendirilmesi de kedinizin eve alışma sürecinde olumlu katkılar sağlamaktadır. 


Kedinizi Ev İçinde Güvende Tutun

Sokak kedileri, dışarıda özgürce yaşan canlılardır fakat ev ortamına uyum sağlaması için yapmanız gereken bazı kurallar vardır. Kedinizi ilk eve getirdiğinizde bir oda ve köşe belirleyerek o alanı tanımasına yardımcı olun ve evdeki diğer kişisel odaların kapılarını kapalı tutun. Kediniz dışarı alışık olduğu için dışarıya kaçmaya çalışacaktır bu nedenle camları kapalı tutunuz veya camlara kedi teli yaptırmanız gerekmektedir. Kedinizin ev içerisinde kendini güvende hissetmesi için kedi oyuncakları, kedi tırmalama tahtaları ve gizlenebileceği alanlar hazırlayınız. Kediniz ev içerisinde güvende hissetmeye başladığında hem dışarı kaçma isteği azalacak aynı zamanda size yaklaşması ve sizinle zaman geçirme süresi artacaktır. 


Sokak Kedisine Ev Kurallarını Öğretin

Yeni kedinizi eve alıştırırken, ona ev içerisindeki kuralları da yavaş yavaş öğretmelisiniz. Çünkü sokak kedileri yabani olabilir bu nedenle evdeki mobilyaları tırmalama ve ısırma  gibi hareketler sergileyebilir, bu yüzden kedinize tırmalama tahtaları alın. Bu sayede içgüdüsel ihtiyaçlarını tahta üzerinde karşılayacaktır. Kediler sokakta tuvaletlerini özgürce yaptıkları için ev içerisinde de buna devam etmek isteyebilirler, bu yüzden tuvalet kabı almayı unutmayınız, kedi tuvalet kokusuyla kedinizi rahatlıkla tuvalet kabına alıştırabilirsiniz. Kediniz bu kuralları doğru uyguladığı taktirde kedi ödül mamaları ile ödüllendirerek bu hareketlere devam etmesine teşvik edebilirsiniz. Kedi ödül mamaları pozitif takviye özelliktedirler, kedinizin uyum sağlamasına destek olur. Fakat çok fazla vermemeye özen gösterin bazen bu mamalar bağırsak sorunlarına yol açabilmektedir. 


Sosyalleşme Sürecini Destekleyin

Sokak kedileri bazen insanlara ve diğer hayvanlara karşı yaklaşımları bazen temkinli bir şekilde olabilir. Bu yüzden eğer evinizde başka hayvanlar varsa, kedinizi diğer ev üyeleriyle tanıştırırken adım adım sosyalleşmesini ve tanışmasını sağlayın. Kedinizi diğer evcil hayvanlarla ve insanlarla tanışmaya teşvik edin, ancak stres yapmadığından emin olun.

Sokak kedisi sahiplenmek, ona güveli ve sevgi dolu bir yuva sunmanın en anlamlı ve özel yollarından biridir. Sokak kedisi sahiplenme süreci, sabır ve özen gerektiren bir durumdur, ancak sonunda kedinizin sıcak ve mutlu bir aile bireyi olduğunu görmek tüm emeklerinize değecektir. Siz de bir sokak kedisi sahiplenmek istiyorsanız, önce onların güvenini kazanın ve evinizi onun yaşam kalitesi için konforlu hale getirin.

E-Posta Bülteni

Abone olarak güncel bilgileri kaçırmadan hemen email adresinize alabilirsiniz.