Balıklı Kedi Maması Kedilerin Tüy Dökmesine Neden Olur mu?

Balıklı Kedi Maması Kedilerin Tüy Dökmesine ...

img
Blog

Balıklı Kedi Maması Kedilerin Tüy Dökmesine Neden Olur mu?

Genel olarak tüm kediler tüy dökerler. Kedilerde tüy dökülmesi, tüy yapısı için sağlıklı bir durumdur çünkü zarar görmüş tüyler dökülür ve bu dökülen tüyler yerine daha sağlıklı ve iyi tüyler çıkar. Mevsim geçişlerinde, kedilerde yoğun tüy dökülmesi görülür. Bu durum yılda iki kez görülür. Mevsimsel kedi tüyü dökülme oranı, kedilerin ırkına, yaşına ve bulunduğu yaşam koşullarına göre farklılıklar gösterebilir. Örneğin düzeni taranan ve tüy bakımı rutinine sahip bir kediyle, tüy bakım rutini olmayan bir kedi arasında tüy döküm oranı çok farklı olur. Çünkü tüyler tarandıkça zarar görmüş, hasarlı tüyler zaten tarama esnasında dökülür.


Kedilerin tüy yapıları dört evrenden oluşur bunlar;

  • Anagen Evresi: Tüylerin hızlı bir biçimde uzadığı evredir,
  • Catogen Evresi: Bu evrede tüylerin uzaması durur,
  • Telogen Evresi: Tüyler bekleme durumuna geçerler, oldukları boyutta kalırlar,
  • Exogen Evresi: Tüylerin döküm evresidir. Bu evrede yeni tüylerde çıkar.


Eğer kedinizde mevsim geçişleri dışında aşırı tüy dökme durumu var ise, bu bazı sağlık sorunlarına, beslenme yetersizliğine veya bakımsızlık durumlarına işaret etmektedir. Eğer kediniz tüy döken bir ırka sahipse tüm bunlar dışında, bu genetik bir durumdur ve bu durumu kesmek kediniz için zararlı olabilir. Herhangi bir sağlık sorunu olmayan ve düzenli olarak tüy bakımları yapılan kedilerde aşırı tüy dökümü görülüyorsa bu kedilerin beslenmesi ile alakalı olabilir.

Bu makalemizde, kedilerin beslenmeleri ile tüy dökmeleri arasındaki bağlantılar hakkında sizlere bilgi vereceğiz. Balık aromalı kedi mamalarının avantajları, dezavantajları ve balık aromasına alerjisi olan kedileri için bilgi sahibi olabilirsiniz.

 

Kedilerde Beslenme ve Tüy Dökme İlişkisi

Kedinizin yaşam kalitesini arttırmak ve sağlık bir yaşam sürmesini istiyorsanız, her zaman kaliteli mamaları tercih etmelisiniz. Bu en pahalı mamalar en kaliteli kedi mamasıdır anlamına gelmiyor. Kedinizin ırkına, yaşına ve kilosuna bağlı olarak kedilerin günlük gereksinimlerini karşılayan mamalar, kediniz için en kaliteli ve sağlıklı olacak mamalardır.

Kedilerinizin sağlığı için kalitesiz mamaları, yani protein miktarı düşük, vitamin ve mineral bakımından zengin olmayan ve kedinizin ihtiyacı olan sağlıklı yağlardan yoksun olan mamaları kediniz için kullanılmamasını tavsiye ediyoruz.

Kediler için ırkına, yaşına ve kilosuna bağlı olarak kaliteli mamalar tercih etmelisiniz çünkü, bu mamalar kedinizin deri ve tüy sağlıklarını korur ve destekler. Kediniz için en doğru mamayı tercih ederken bir profesyonelden destek alabilirsiniz. Bu kişiler, kedinizin sağlık ve bakımlarını düzenli olarak kontrol eden veteriner hekiminiz olabilir.

Kedinize aromalı mamalar tercih ederken, herhangi bir alerjisi olup olmadığını kontrol ettiriniz çünkü, bazı kedilerin mama içerisinde bulunan bileşenlere karşı alerjileri olabilir bu durumda kedinizde bazı alerjik reaksiyonlar ortaya çıkabilir. Tüylerde dökülme ve cansızlaşma, egzama ve benzeri gibi deri hastalıkları ortaya çıkabilir. Tüm bunlara ek olarak bazı mamalar kedilerin dişlerinde tartar ve plak oluşturabilir.

 

Ayrıca okuyunuz: Kedilerde Genel Diş Bakımı Nasıl Yapılır?

Kedilerde Tüy Dökülmesi

Kedilerde tüy dökülmesi oldukça doğal bir durumdur. Tüy döküm oranı, mevsim, sağlık sorunları, ırk ve kedilerin yaşına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Mevsim geçişlerinde özellikle kedilerde tüy döküm oranı fazlasıyla görülen bir durumdur. Fakat mevsim geçişleri dışında kedilerde fazla tüy dökülmesi herhangi bir sağlık sorununa veya beslenme biçimine işaret ediyor olabilir. Eğer kedinizde fazla oranda tüy dökülmesi gözlemliyorsanız bir veteriner hekime danışmanız gerekli olabilir.

Kedilerde tüy dökülmesine streste etkili olabilir. Eğer kediniz yalnız kalmaktan hoşlanmıyor ise ve buna benzer durumlardan stres yaşıyorsa tüy dökme oranında fazlalaşma gözükebilir.

Kedilerin tüy dökme oranı tarama ile kontrol atına alınabilir. Bunun için kedi bakım ürünleri işinizi kolaylaştırabilir. Kedinizi tararken tüy yapısına uygun aletler tercih etmenizi ve kedilerin nasıl taranması gerektiği hakkında bilgi edinmeniz hem sizin için hem de kedinizin kendini rahat ve stressiz bir şekilde taranmasına müsaade etmesine yardımcı olabilir. Taramanın yanında kedi tüy bakım ürünleri de kedilerin tüy ve deri yapısını destekler ve sağlıklarını korumalarına yardımcı olur.

 

Kedileri de Mevsimsel Tüy Dökülmesi

Kedilerde mevsim geçişlerinde (ilkbahar, sonbahar) genellikle çok fazla tüy dökülmesi görülmesi oldukça normaldir. Bu durum kediler için oldukça doğal ve sağlıklıdır. Kediler ilk bahara girişte kış ayında büyüttüğü tüylerini dökerler. Kışın ise daha kalın ve sıcak tutacak tüy yapısına geçmek için ince tüy yani yazlık tüylerini dökerler.

Bu geçiş döneminde kedilerin düzenli olarak taranması önemli bir konudur. Kedilerin bu dönemde taranması yumak, kıtık oluşumunu önlerken, kedilerin deri yapısını da korumasını sağlar.


Balık Aromalı Kedi Mamaları

Balık aromalı kedi mamaları, kediler için özel olarak üretilmiş bir beslenme ürünüdür. İçerisinde özellikle balık protein oranı oldukça fazladır. Balık aromalı kedi mamaları genellikle soman, alabalık ve ton balığı gibi balıklar kullanılarak üretilir. Balık aromalı kedi mamaları, kediler için önemli bir protein kaynağıdır. Bunlara ek olarak balık aromalı kedi mamaları kedilerin sindirim sitemini düzenler ve korur. Besleyici bir içerik yapısı vardır.

Balıklı kedi mamaları, kedilerin günlük olarak ihtiyaç duyduğu tüm vitamin, mineral ve yağları içinde bulundurur. Omega-3 yağlarını içerisinde barındıran balıklı kedi maması, kedilerin tüy yapısını ve deri sağlığını korumaktadır.

Balıklı kedi mamaları, her kedi için yararlı olmayabilir. Bazı kedilerin balığa karşı alerjisi olabilir bu da kedilerde alerjik reaksiyonlar ortaya çıkartarak kedilerin sağlık sorunlarını etkilemektedir.

 

Balıklı Kedi Mamalarının Kedilerin Tüy Yapısı Üzerinde Etkileri

Balıklı kedi mamaları, kedilerin deri ve tüy sağlığı için oldukça faydalı bir besin kaynağıdır. Mamanın içerisinde barındırdığı yüksek protein, vitamin ve mineral kedilerin günlük enerji ihtiyaçlarını karşılamaktadır.

Balıklı kedi mamaları; kedilerin metabolizmasını ve sindirim sistemini düzenler, kas ve kemik yapılarını güçlendirir, tüy ve deri yapısını koruyarak tüylerinin parlamasını ve dökülmemesini sağlar. Cilt kuruluğu ve fazla kaşıntısı olan kediler için balıklı mama tercih edilmesi önerilmektedir.

Tüm bunlarla beraber kediniz için seçeceğiniz mamada, kedinizin ırkına, yaşına, yaşam koşullarına ve sağlık sorunlarına göre kaliteli kedi mamaları tercih etmelisiniz. Bu konu hakkında bilgi sahibi değilseniz, uzman veteriner hekimlere danışmanızı öneririz.

 

En kaliteli ve en uygunfiyatlı kedi mamalarına göz atmak için tıklayınız!

E-Posta Bülteni

Abone olarak güncel bilgileri kaçırmadan hemen email adresinize alabilirsiniz.