Yeni Doğum Yapan Kedi Ne Kadar Sonra Kısırlaştırılabilir?

Yeni Doğum Yapan Kedi Ne Kadar Sonra ...

img
Blog

Yeni Doğum Yapan Kedi Ne Kadar Sonra Kısırlaştırılabilir?

Kedileri kısırlaştırmak ,sağlıkları açısından oldukça  önemli noktalardan biridir. Dişi kediniz yeni doğum yapmışsa ve ne zaman kısırlaştırılabileceğini, ihtiyaçlarını ve özel durumları merak ediyorsanız bu yazımız tam size göre. Bu yazımızda yeni doğum yapmış kedinizin bakımı ve ne kadar süre sonra kısırlaştırılabileceğine değineceğiz. 


Yeni Doğum Yapmış Kedi Bakımı

Yeni doğmuş yavru kediler için doğum sonrası bakım ne kadar önemli ise anne kedi için de bir o kadar önemlidir. Bu süreç içerisinde anne kediyi ve yavruları düzenli bir şekilde gözlemlemeniz ve kontrol etmeniz oldukça önemlidir. Sağlık sorunları belirtileri, yavruların fiziki gelişimlerini gözlemlemeniz gerekmektedir. İşte anne kedi ve yavruları için doğum sonrası bakım ipuçları: 

Gözlemleme: Yavru kedileri ve anne kediyi ilk birkaç hafta düzenli bir şekilde kontrol edip, gözlemlemeniz gerekmektedir. Böylece oluşacak sağlık sorunlarını ve anormal durumların ortaya çıkmasına karşı hızlı bir önem alabilirsiniz. Gözlemlemeleriniz sonucunda ortaya çıkacak bir sorunda hızlı bir şekilde veteriner hekiminize başvurmanızı öneririz. 

Konforlu Ortam: Yavrular yeni doğduğundan, ani hareketler ve yüksek sesler onları korkutabilir ve stres olmalarına neden olabilir. Bu yüzden yavru kediler için sessiz ve sakin bir yaşam alanı oluşturmanız gerekmektedir. Aynı şekilde anne kedi içinde bu ortamı sağlamalısınız, yavruları koruma dürtüsüyle stres olabilirler. Bu nedenden dolayı kalabalıktan uzak, uygun oda sıcaklığında bir yaşam alanı anne kedi ve yavru kediler için oldukça önemlidir.

Beslenme: Anne kedi doğum sonrası iyi bir beslenmeye ihtiyaç duymaktadır. Anne kedinin günlük alması gereken vitamin ve mineralleri içinde barındıran kaliteli kedi maması tercih etmeniz gerekmektedir. Çünkü anne kedinin düzgün beslenmesi, yavru kedilerin gelişimi için oldukça önemlidir. Anne kedinin günlük su ihtiyacını düzenli bir şekilde sağlamalısınız.


Temizlik: Anne kedi ve yavru kedilerin yaşam alanını düzenli bir şekilde temizlemeniz gerekmektedir. Çünkü doğum sonrası süreçte anne kedi ve yavru kediler de bağışıklık sistemleri oldukça düşüktür. Hastalanmaya ve enfeksiyon kapmaya yatkındırlar. Bu yüzden yaşam alanları sürekli temiz ve hijyenik olmalıdır. Özellikle tuvalet temizliği düzenli olarak yapılmalıdır. 

Veteriner Hekim Kontrolü: Doğumdan sonra birkaç gün içerisinde hem anne kediyi hem de yavruları veteriner kontrolüne götürmeniz gerekmektedir. Veteriner hekim kontrolünden sonra yapılması gereken aşı ve tedaviler varsa bu tedaviler yapılmalıdır. 

Doğum sonrası süreçte bu önemleri alarak, anne kedi ve yavru kedilerin sağlığını ve gelişimlerini destekleyebilirsiniz. Oluşabilecek anormal durumlarda veteriner hekiminizle iletişime geçmenizi öneririz.


Kedilerde Doğum Sonrası Bakım 

Yavru kediler doğumdan sonra özenli bir bakıma ve ilgiye ihtiyaç duyarlar. Anne kedi yavruları için en iyisini her zaman sağlamaya çalışmaktadır fakat bazı durumlarda ona yardımcı olmanız gerekmektedir. Anne kedi için yapılması gerekenler:

Güvenli ve Konforlu Alan
Anne kedi doğum yapma zamanı yaklaştıkça ev içerisinde güvenli bir alan için keşif yapacaktır. Bu keşifte yavruları için en güvenli alanı belirleyecektir. Bu alanlar genellikle karanlık ve sessiz alanlardır. Genellikle yatak altı, dolap içi veya karanlık ve kalabalıktan uzak köşelerdir. Bu anne kedinin koruma iç güdüsü için seçtiği alanlardır. 

Kediniz, hormonlardan dolayı stresli ve gergin olabilir. Bu gerginlik, agresif hareketlere yol açabilir ve hatta bazen yavrularını saklayabilir. Doğum sonrası anne kedinin ve yavru kedilerin yalnız bırakılmaları oldukça önemlidir. Bu süreç zarfında yabancı kişiler tarafından ziyaret edilmemeleri ve sevilmeye çalışılmamalıdır. Sadece sahibi tarafından ilgi görmelidir. Yabancı kişileri tehdit olarak algılayabilir ve buna bağlı olarak stres seviyesinde artmalar gözlemlenebilir. Eğer evinizde başka bir evcil hayvan var ise anne kedi ve yavrularına yaklaşmasına izin vermeyiniz. Gerekirse bulundukları odanın kapısını kapalı tutunuz. Genel olarak, anne kediler doğum sonrası sessiz ve güvenli bir alana ihtiyaç duyarlar. 

Beslenme
Anne kedi doğumdan sonra oldukça iyi bir beslenme sürecine ihtiyaç duymaktadır. Özellikle yavru kedileri beslemesi anne kediyi yorgun düşürecek ve ekstra bir enerjiye ihtiyaç duyacaktır. Bu yüzden anne kediyi, günlük alması gereken vitamin ve mineralleri içinde barındıran kaliteli kedi maması tercih etmeniz gerekmektedir. 

Yetişkin bir kedi maması, doğum sonrası bazen kedinizin ihtiyacı olan ekstra kaloriyi sağlamayabilir, bu yüzden destek ürünler gerekmektedir. Yavru kedi mamaları içeriği bakımdan oldukça zengin mamalardır. Bu yüzden geçici bir süre yavru kedi maması kullanabilirsiniz fakat bu mamayı ve destek ürünlerini kullanırken obezite riskini de unutmamanız gerekmektedir. Bunun için anne kediye düzenli bir diyet programı uygulamanız gerekmektedir. 

Bunun yanı sıra anne kedi ekstra suya ihtiyaç duymaktadır. Bu yüzden sürekli taze su ihtiyacını karşılanmanız gerekmektedir. Çünkü sağlıklı bir anne kedi, sağlıklı yavrular demektir. 

Yavru Kedilerin Bakımı
Anne kedi doğaları gereği anne iç güdüsüne sahiptirler. Bu yüzden yavrularının bakımı için gerekli olan bakımı sağlayacaktır. Bazı durumlarda anne kedi yardımınıza ihtiyaç duyacaktır Örneğin bazı yavru kediler emzirme sırasında memeye yaklaşamazlar, bu gibi durumlarda yavruyu memeye yaklaştırmanız gerekmektedir. Yavru kediler 1-2 saatte bir beslenmeye ihtiyaç duyar bu yüzden bu süreç zarfında yavru kedilerin beslenmesini gözlemlemenizi öneririz. 

Yavrular dışkılamalarını yaşam alanlarına yapacaktır. Bu yüzden bu alanda bir tuvalet pedi bulundurmanız gerekmektedir. Bu pedi temizlik ve sağlık açısından kirlendiğinde değiştirmeniz gerekmektedir. çünkü yavru kedilerin bağışıklık sistemleri düşüktür ve bünyeleri hastalık kapmaya yatkındır.

Başlarda yavru kedilere fazla ilgi göstermemeniz önemlidir, çünkü bu anne kedinin güven kaybetmesine neden olur ve yavrularıyla ilgilenmeyi azaltır. Yavrular büyüdükçe anne kedi bakım ve ilgiyi azaltacaktır bu süreç zarfında sizlere ilgilemeniz için izin verecektir. Bu süreç yaklaşık olarak 8 ile 10 hafta kadar sürebilir. 


Anne Kedi Yavrularla İlgilenmezse
Bazen anne kediler, zayıf ve kusurlu yavrularıyla ilgilenmekle vakit kaybetmek istemeyecek ve yavruya bakmayı reddedecektir. Bu gibi durumlarda sizlerin bakımı devir almanız gerekmektedir. Anne kedi güçlü kalan ve gelişimini devam ettiren yavrularla ilgilenmeye  vakit ayıracaktır. Bu kedilerin doğaları gereği içgüdüsel bir durumdur.  Peki hangi yavru kediler, anne kedi tarafından reddedilir:

  • Beslenmemeye bağlı zayıflık
  • Bakım eksikliği
  • Anne kedi, yavru kediyle olmaktan isteksiz
  • Anne kedi çağrılarına tepki göstermeme

Yavru kediler, beslenmeden korunmaya, temizlenmeden vücut ısılarını ayarlamaya kadar bir çok bakım ihtiyaçları vardır.  Bu bakım ihtiyaçları anne kedi tarafından karşılanmaktadır.  Eğer anne kedi bu ihtiyaçları karşılamıyorsa yavru kediler çoğunlukla hipotermi bitkinliğinden dolayı ölürler. Fakat anne kedi bakmasa bile dışarıdan alacağı bakım desteğiyle hayata tutunurlar. Bu süreç içerisinde sizlere bir hayli iş düşmekte. 

Bu ihmal belirtileri doğumdan yaklaşık olarak ilk birkaç gün içerisinde görünür. Bu süreç zarfında anne kediyi ve yavruları dikkatli bir şekilde gözlemlemeniz gerekmektedir. Yavru kedilerin ihtiyacı olan bakımın karşılandığından, anne kedinin sağlığına kadar özenle gözlem sağlanmalıdır.  Eğer anne kedi hiç bir yavruyu reddetmiyorsa, çok fazla gerekmedikçe bakımına karışmamalısınız, eğer reddedilen yavru varsa o yavruyu anneye kabullendirmeniz gerekmekte olup, bakımında destek olmanız gerekmektedir. 

Doğumdan Sonra Anne Kedinin Sağlık Durumu
Doğumdan sonra yavru kediler kadar, anne kedi içinde dikkat edilmesi gereken bir süreç bulunmaktadır. Anne kedilerde doğum sonrası oluşabilecek sağlık sorunları genellikle doğumdan sonraki birkaç hafta içerisinde ortaya çıkmaktadır. Bu süreç içerisinde anne kediyi dikkatli bir şekilde izlemelisiniz ve ortaya çıkacak anormal bir durumda kontrol için uzman bir veteriner hekime başvurmalısınız. Doğum sonrasında kedinizin davranışlarında farklılıklar gözlemleyebilirsiniz bu oldukça normal bir durumdur. Çünkü hormonel değişimler, süt üretimi vb. gibi durumlardan dolayı vücudu değişime uyum sağlamaya çalışacaktır. 

Eğer anne kedide doğum sonrası aşağıdaki belirtileri görüyorsanız bir sağlık sorunu yaşıyor olabilir;

  • Meme bezlerinde iltihaplanması
  • Süt üretiminde azalma
  • Beslenme isteksizliği
  • Halsizlik
  • Uyuşukluk
  • Kas titremeleri
  • Aşırı nefes nefese kalma
  • Vajinal akıntı (kötü koku)
  • Ateş
  • Huzursuzluk

Eğer anne kedide bu problemlerden biri gözlemleniyorsa, doğum sonrası kedilerde gözlemlenen sağlık komplikasyonlarının belirtileri olabilir. Doğum sonrası genel olarak, anne kedinin davranışlarını gözlemlemek ve yavru kediler ile beraber takip etmek kediniz için olumlu sonuçlar yaratabilir. 


Doğum Yapan Kedi Ne zaman Kısırlaştırılabilir? 

Yeni doğum yapmış bir kedinin ne zaman kısırlaştırılabileceğine dair herhangi bir zaman kavramı yoktur fakat göz önünde bulundurulması gereken bazı durumlar vardır. Kediniz doğum yaptı ve kısırlaştırmak istiyorsanız aşağıdaki faktörleri göz önünde bulundurmanız kediniz için  daha sağlıklı olacaktır;

İyileşme Süreci: Kediler doğum yaptıktan sonra bir iyileşme sürecine girmektedir. Doğum sonrası iyileşme süreci yaklaşık olarak 6-8 hafta arasında sürmektedir. Bu süreç içerisinde kedinizin iyileşmesine izin vermek, kısırlaştırma öncesi beklemeniz gereken bir durumdur. 

Yavruların Bakımı: Anne kediler yavrularıyla ilgileneceğinden dolayı vücudu yorgun düşecektir. Bu süreç içerisinde anne kedinin yeterli zamanı olması gerekmektedir. Yavruların büyümesi için en az 8 hafta kadar beklenmesi gerekmektedir Bu zaman diliminden önce yavruların anneden ayrılması, hem yavrular için hem de anne kedi için oldukça zararlı olabilir. 

Veteriner Kontrolü: Doğum sonrası kedinizin kısırlaştırılması için en iyi zamanı veteriner hekiminiz belirlemelidir. Kedinizin sağlık durumu ve özel ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak en uygun zamanı belirlemelidir. Çünkü bazı kedilerde doğum sonrası kısırlaştırma beklenilen süreden daha fazla uzun sürebilmektedir. 

Sonuç olarak, doğum sonrası kısırlaştırma işleminde, kedinizin iyileşme sürecini tamamlamış olması ve yavruların en az 8 haftalık kadar olmasına müsaade etmeniz gerekmektedir. Bu süreçler tamamlandıktan sonra veteriner kontrolü ve tavsiyeleri üzerine kısırlaştırma işlemi için zaman belirleyebilirsiniz. 

Bizleri Sosyal Medyadan Takip Edebilirisiniz
Instagram: @patilencomtr
X: patilencom
Facebook: patilen.com
Youtube: patilencom

E-Posta Bülteni

Abone olarak güncel bilgileri kaçırmadan hemen email adresinize alabilirsiniz.