Akita İnu Özellikleri ve Bakımı

Akita İnu Özellikleri ve Bakımı

img
Blog

Akita İnu Özellikleri ve Bakımı

Akita İnu köpek ırkı adını, Japonya'nın Akita şehrinden almaktadır. Başlarda Japonya saraylarında koruma köpeği olarak kullanılmıştır. Akita İnu ırkı güzel ve sevimli görünümlerinin yanı sıra korumacı yapısı, zekaları ve sadakatleriyle ünü bir ırktır. Oldukça güçlü bir yapıya sahiptirler. Akita İnu ırkı Japanese Akita veya Akita Ken adlarıyla da tanınmaktadır. Oldukça sık bir kürk yapısına sahiptirler bu yüzden tüylerinin altına su geçirmez ve soğuk havalara karşı oldukça korunaklı bir  yapıya sahiptirler. Çevik ve atletik bir yapıya sahiptirler aynı zamanda kendilerine has kendinden emin bir yürüyüş biçimleri vardır. Akita ırkı, Spitz ırkının özelliklerini taşır. Akita İnu ırkı temel itaat ve eğitim alma konusunda oldukça zorlayıcı bir ırktır. İlk defa Akita İnu sahiplenecek kişiler eğitim sırasında oldukça zorlanabilir. Bu yazımızda sizlere Akita İnu ırkı hakkında detaylı bilgi vereceğiz.


Akita İnu Irkı Karakter Özellikleri

Akita İnu ırkı, Spitz ırkı ailesinin bir üyesidir. Akita İnu ırkı genel olarak uysal ve sevecen bir ırktır fakat heybetli ve iri bir görünüme sahiptirler. İnatçı ve cesur karakteristik özellikleriyle bazen sahiplerini zorlayabilirler. Akita ırkı koruyucu ve kollayıcı bir ırk olduğu için ailesine olduça bağlı ve sadık bir köpektir bu yüzden sevdiklerini koruma görevlerine kendilerini adarlar. Sevdikleriyle zaman geçirmeyi, yürüyüşler yapmayı çok severler fakat  küçük çocuklarla pek anlaşamazlar. 

Akita ırkını küçük yaşlardan itibaren eğitmek ve sosyalleştirmek oldukça önemlidir. Akitaların ileri ki yaşlarda eğitilmesi ve sosyalleştirilmesi oldukça zordur. Küçük yaşlardan itibaren sosyalleşmemiş Akita'lar ileri yaşlarda yabancı insan veya hayvanlara karşı saldırgan ve hırçın davranışlar sergileyebilir. Başka ırk köpeklerle pek anlaşamazlar, üstünlük kurma cabasıyla otoriter davranışlar sergiler ve yönetici konumunda olmaya çalışırlar. Bu davranışların önüne geçilebilmesi için küçük yaşlarda farklı ırk köpekler ve farklı mekanlarda sosyalleştirilmesi sağlamalısınız. Eğer bir Akita İnu sahiplenmeyi düşünüyorsanız, evinizde başka bir evcil hayvan olmamasına dikkat edin çünkü evinizde ufak çaplı tartışmalar yaşanabilir. 

Akita İnu ırkı oldukça inatçı ve bağımsızlıklarına düşkün bir ırktır, bu yüzden eğitilmeleri biraz zordur. Akita İnu ırkını eğitirken sabırlı, anlayışlı ve disiplinli olmanız gerekmektedir. Akita İnu herkesin sahipleneceği ve bakabileceği bir köpek ırkı değildir. Yabancılara karşı yaklaşırken oldukça dikkatli ve çekimser bir tavır sergilerler. Bunun asıl nedeni içlerindeki koruma dürtüsüdür. Sahiplerine karşı oldukça korumacı bir türdür fakat iyi yetiştirilmiş bir Akita İnu gerçekten sahip olabileceğiniz en iyi dostlardan biridir. 

Akita İnu köpekleri çok fazla havlamazlar, sadece tedirgin hissettiklerinde uyarı amaçlı veya ihtiyaçları olduğu durumda sahiplerine ihtiyacını anlatmak için havlama eğilimleri olan köpeklerdir. Bu yüzden apartman veya sitelerde oturan kişiler için oldukça uygun bir köpektir. İyi bir eğitim almış Akita İnu ''sus'' komutunu çok kolay bir şekilde algılar ve havlamayı durdururlar.

Oldukça hareketli bir köpektir. Günlük enerjileri çok yüksek olduğu için, egzersiz ihtiyaçları oldukça fazladır. Gün içerisinde sıkılmadan yürüyüş ve egzersiz yaptırmanız gerekmektedir. Yorulmak nedir bilmedikleri için ev içerisinde de oldukça hareketli köpeklerdir. Akita İnu tercih edecekseniz büyük bir daireye sahip olmanız hem sizin için hem de Akita için oldukça önemlidir. Aktif ve hareketli olmalarından dolayı küçük daireler akitalar için pek uygun değildir. Özellikle apartman yaşamında geniş ve büyük dairenizin olması oldukça önemlidir.  Egzersiz ve eğitim süreçlerinde Akita İnu ırkına nazik olmanız gerekmektedir çünkü sahiplerini korumayı bildikleri gibi kendilerini de korumayı bilen bir ırktır. Bu nedenle ona karşı verebileceğiniz sert bir tepkiye karşılık olarak size sert bir tepki verebilir. Bu sert tepkilerinizin uzun süreçli olmasının ardından Akita İnu'lar saldırgan bir yapıya bürünebilir. Akita İnu'lara oldukça sevgi dolu yaklaşmanız gereklidir. 


Akita İnu ırkı Fiziksel Özellikleri

Akita İnu kendine has bir görünüme sahiptir. Kaslı, güçlü ve orantılı bir vücut yapısına sahiptirler. Göğüs yapıları geniş ve derindir. Oldukça iri ve sert bir kemik yapıları vardır. Genel olarak büyük, heybetli ve güçlü bir vücut yapılarına sahiptirler. Kafa yapıları büyük ve bir üçgen şeklindedir. Alınlarının ortasında beyaz renkte bir çizgi vardır. Akita İnu ırkının gözleri çekik ve köşeli olup kahverengidir. Derin ve sevimli bir bakışları vardır buda Akita İnu ırkını diğer ırklardan ayıran en büyük özelliklerinden biridir. Kulakları, küçük, üçgen şeklindedir ve dik duruşludur. Akita ırkında düşük ve sarkık kulak yapısı görünmez. 

Akita İnu cinsinin kuyrukları uzun ve kıvrıktır. Kuyruklarının düz veya kıvrılmamış olması Akita ırkı için uygun görülmez. Kuyrukları oldukça tüylü ve kabadır. Akita İnu ırkı oldukça sık ve çift katmanı bir kürk yapısına sahiptir. Parlak tüyleri ve belirgin renklere sahip tüy yapısı vardır. Baş, bacak ve kulaklarındaki tüy yapısı kısadır. En uzun tüy yapısı kuyruklarındadır. Beyaz, siyah, pinto ve açık kahve tonları Akita İnu ırkında görülmektedir. Akita İnu ırklarının yüzünde maske görünmektedir. Beyaz Akita İnu ırkında bu maske görünmez. 


Akita İnu Bakımı

Akita İnu ırkı bakımı çok fazla zor değildir. Genel tüy dökmeleri dışında kapsamlı bir bakıma ihtiyaç duymazlar. Haftada iki veya üç kere tüylerini taramanız sayesinde tüy dökme oranı azalacak ve kontrol altına alınacaktır. Tüylerini düzenli olarak taranması durumunda tüyleri daha parlak ve canlı bir görünüme sahip olacaktır. Akita İnu ırkı genellikle az tüy dökerler fakat her köpekte olduğu gibi mevsim geçişlerinde özellikle ilkbahar ve sonbaharda tüy dökme oranlarında artışlar görülebilir. Bu süreçte tüy dökme oranını kontrol altına almak için tarama işlemlerini sıklaştırmanızı öneririz. Tırnak bakımını, tırnakların uzama süresine bağlı olarak ayda en az bir kere olmak şartıyla kesmeniz gerekmektedir. Aşırı uzun tırnaklar köpeğinizde sağlık sorunlarına ve düzgün yürüyememe gibi sorunlara yol açabilir. Göz akıntılarında göz çevresinde oluşacak kararmalar için göz solüsyonu kullanarak temizliğini sağlayabilirsiniz. 

Akita İnu ırkı beslenme programı oldukça önemlidir. Çünkü hızlı büyüyüp gelişen bir ırktır, buna bağlı olarak hızlı gelişmesini destekleyen mamaları kullanmanız gerekmektedir. Köpeğinizin yaşına, ihtiyaçlarına ve sağlık durumuna göre kaliteli kuru köpek maması tercihinde bulunmalısınız. Kaliteli kuru köpek mamasından kasıt, en pahalı olan mamalar değil, köpeğinizin ihtiyaçlarını tam anlamıyla karşılayan mamalardır. Akita İnu ırkının mama programı günde iki öğün olarak önerilmektedir.  Porsiyonlarını ayarlarken köpeğinizin yaşını, sağlık durumunu göz önünde bulundurmanızı öneririz. Akita İnu'lar 7 yaşından sonra böbrek hastalığı sorunlarına yatkın ırktır, bu yüzden bu yaşlardan itibaren daha az kalorili ve hafif  mamalar ile beslenmesi tavsiye edilmektedir. 

Akita İnu'lar günlük olarak egzersiz yapmaya ihtiyacı vardır. Günlük 60 dk. aktivite ve 2-3 km yürüyüşler Akita'ların günlük egzersiz ihtiyaçlarını karşılayacaktır. Düzenli bir şekilde egzersiz yaptırdığınız taktirde ev içerisinde daha uysal ve sessiz olacaklardır. Fakat bazen her ne kadar günlük egzersizleri yapılsa da enerjik ve hareketli görünebilirler. 

Akita İnu cinsi bağımsız ve oldukça inatçı bir ırktır bu yüzden eğitim alma konusunda zorluklar çıkartabilmektedirler. Akita'lar için en uygun eğitim ve sosyalleşme zamanı yavru iken başlanmasıdır. Yetişkin bir Akita İnu üzerinde baskı kurmak biraz daha zordur. Akita İnu'lar 8 haftalıkken eğitimlerine başlayabilirsiniz. 


Akita İnu Bakımı Zor Mu?

Akita İnu köpeklerinin bakımı diğer köpeklere göre daha farklıdır. Korumacı ve inatçı karakteristik yapılarından dolayı eğitimlerine ve sosyalleştirilmeye yavru iken başlanmalı ve farklı uygulamalar yapılmalıdır. Akita İnu'lar sahiplerinden diğer ırklara göre daha fazla ilgi ve şefkat bekleyen bir ırktır. İlgisiz bırakıldığı taktirde hırçınlaşma ve psikolojik sorunlar görülebilir. Aynı şekilde Akita ırkına çok sert tepkiler verilmemesi gerekir, sahiplerini korumayı bildikleri gibi kendilerini de korumayı iyi bilirler ve hırçın tavırlar sergilerler. Yabancı kişilerle ve hayvanlarla zaman geçirmekten pek fazla hoşlanmazlar. 

Düzenli taranmaya ve bakıma ihtiyaç duyarlar. Bekçi köpeği genlerinden dolayı düzenli egzersiz yapmak ve günlük enerjilerini atmak isterler. Sevimli ve enerjik yapılarıyla dikkat çeken Akita İnu'lar düzenli bakım ve ihtiyaçlarının karşılanması durumunda oldukça sevecen ve sahip olabileceğiniz dostlardan biridir. 


Akita İnu Apartmanda Beslenir mi?

Akita İnu'lar doğaları gereği fazla hareketli bir köpek türüdür. Bu yüzden günlük egzersizlere ihtiyacı olan hareketli bir ırktır. Günlük egzersizlerinin karşılanmaması durumunda küçük apartman dairleri veya apartman yaşantısı Akita'lar için pek uygun değildir. Apartman dairesinde yaşayıp bu ihtiyaçlarının karşılanamaması durumunda bunalıma girebilirler. Akita'lar doğalar gereği bahçeli ev yaşantısına daha uygun bir köpek türüdür. Fakat gerekli egzersiz ve sosyalleşme ihtiyaçları karşılanmış Akita İnu'lar apartman ortamında bakılabilir. Bu durumları göz önünde bulundurarak bir Akita İnu sahiplenmenizi öneririz.


Akita İnu Sahiplenme İlanları İçin Tıklayınız!

Akita İnu Irkı Genel Özellikleri

  • Japanya'nın Akita şehri anavatanlarıdır. 
  • Ortalama ömürleri 14 yıldır.
  • Orta boy köpek ırklarındandır.
  • Kaslı, kısa bacaklı bir vücut yapısına sahiptir ve oldukça güçlüdür.
  • Düzenli bakıma ihtiyaçları vardır.
  • İlgi ve alaka beklerler. Verilmemesi durumunda bunalıma girerler
  • Doğru adımlarla apartman yaşamına uygundurlar.
  • Çok fazla havlamazlar.
  • Kürkleri sıktır ve çift katmandan oluşur. Parlak, kısa ama sık tüy yapısına sahiptir.
  • Zeki, cesur ve inatçıdırlar. 
  • Egzersiz yapmayı ve oyun oynamayı çok severler.
  • Tek başlarına kalabilirler, yalnız kalmaktan korkmazlar.
  • Sadık ve korumacıdırlar.
  • Kendi türleri hariç yabancı ırklarla pek anlaşamazlar.
  • Eğitimleri biraz zordur.
  • Göz ve eklem rahatsızlıklarına yatkınlıkları vardır.
  • Yüzme konusunda oldukça yeteneklidirler.

Apartman yaşantısına uygun ırklar arasında yer alan sevimli ve uysal Pomeranian Boo ırkı hakkında bilgi almak için tıklayın!

E-Posta Bülteni

Abone olarak güncel bilgileri kaçırmadan hemen email adresinize alabilirsiniz.