Köpeklerin Sağlıklı Beslenmesi İçin 10 İpucu

Köpeklerin Sağlıklı Beslenmesi İçin 10 ...

img
Blog

Köpeklerin Sağlıklı Beslenmesi İçin 10 İpucu

Köpeğinizin sağlıklı bir yaşam sürmesi için dengeli ve besleyici bir beslenme programı oldukça önemlidir. Sağlıklı beslenen bir köpek, daha enerjik, mutlu ve hastalıklara karşı dirençli olur. Köpeğinizi kaliteli kuru köpek mamalarıyla beslemeniz oldukça önemlidir. Kaliteli köpek mamasından kasıt pahalı olan mamalar değil, köpeğinizin günlük enerji, protein, vitamin ve mineral desteğini karşılayan mamalar, köpeğiniz için en kaliteli mamalardır. Köpeğinize kaliteli kuru köpek maması tercih ederken ırkını, yaşını ve sağlık durumunu göz önünde bulundurarak doğru mamayı tercih edebilirsiniz. İşte köpeğinizin sağlıklı beslenmesi için dikkat etmeniz gereken 10 ipucu:


1. Yüksek Kaliteli Köpek Maması Tercih Edin

Köpeğinizin diyetinde temel olan köpek maması yüksek kalitede ve içerik açısından zengin olmalıdır. Kaliteli mamalar, köpeğinizin günlük ihtiyaç duyduğu protein, yağ, vitamin ve mineralleri içerir. Özellikle ilk beş bileşeni inceleyerek mamanın kaliteli protein kaynaklarına sahip olduğundan emin olun.

2. Yaşına Uygun Beslenme Programı Oluşturun

Yavru, yetişkin ve yaşlı köpeklerin farklı besin ihtiyaçları vardır. Yavru köpekler, büyümeyi destekleyecek protein ve yağ oranlarına ihtiyaç duyarken; yaşlı köpekler, kalori ve yağ oranı daha düşük, sindirimi kolay besinlere ihtiyaç duyar. Köpeğinizin yaşına uygun mama seçmek sağlığını destekleyecektir.


3. İdeal Porsiyon Miktarına Dikkat Edin

Köpeğinizin kilosuna, yaşına, sağlık durumu  ve aktivite seviyesine (yürüyüş, oyun saatleri v.b gibi) göre günlük mama miktarını belirleyin. Köpeğinizi fazla beslemek obeziteye yol açabilirken, az beslemek de gerekli besin öğelerini almasını engeller. Paketin üzerindeki önerilen porsiyon miktarlarını kontrol ederek köpeğiniz için uygun olanı seçin. Eğer doğru sonucu elde edemiyorsanız, veteriner hekiminizden bu konu hakkında destek alabilirsiniz. 

4. Temiz ve Taze Su Sağlayın

Su, köpeklerin sağlığı için en önemli ihtiyaçlardan biridir. Köpeğinizin gün boyunca temiz ve taze suya ulaşabildiğinden emin olun. Özellikle sıcak havalarda ve egzersiz sonrası daha fazla su içme ihtiyacı olacaktır. Susuzluk, köpeğinizde sağlık sorunlarına yol açabilir. Sıcak havalarda köpeğinize soğuk su vermekten kaçının çünkü köpeklerde insanlar gibi soğuk su içtiği durumlarda hastalanabilirler. Köpek mama ve su kaplarını düzenli olarak temizleyin. Kalan su kaplarda yosun veya bakteri oluşumuna neden olmaktadır.


5. Çiğ Et ve Kemik Verirken Dikkatli Olun

Çiğ et, bazı köpek sahipleri tarafından tercih edilse de, bu beslenme şeklinin bazı riskleri vardır. Çiğ et ve kemik verirken, özellikle sindirim sistemine zarar verebilecek bakteriler barındırabileceğinden dikkat edilmelidir. Kemik verilmesi durumunda boğazda ve midede kesik yaraları oluşabilmektedir bu yaraların görülmemesi durumunda köpeğinizin enfeksiyon kapmasına neden olabilmektedir. Köpeğinize çiğ besinler vermeden önce mutlaka veterinerinize danışın.

6. Sebzelerle Diyetini Zenginleştirin

Sebzeler, köpekler için sağlıklı atıştırmalıklardır. Sebzeler köpeğinizin ihtiyacı olan gerekli vitamin ve lifleri sağlayabilir. Özellikle havuç, kabak, yeşil fasulye ve brokoli gibi sebzeler köpeğinizin sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olur. Fakat her sebze köpeğiniz için yararlı değildir. Soğan, sarımsak ve avokado gibi toksik sebzeleri köpeğinize vermekten kaçının. Bu sebzelerin köpeğinize yarar değil zararı olabilir ve sağlık sorunlarına yol açabilir. 


7. Yüksek Şeker ve Tuz İçeren Gıdalardan Kaçının

Şekerli ve tuzlu yiyecek, içecekler köpeğiniz için oldukça zararlı besinlerdir. Bu besinler köpeğinizde obezite, diş problemleri, böbrek rahatsızlığı ve hatta körlüğe kadar neden olabilmektedir. Bu yüzden köpeğinize insan gıdaları yerine hayvanlar için üretilmiş olan yiyecekler sunmak her zaman en sağlıklısı ve en iyisidir. 

8. Veteriner Tavsiyesine Göre Ek Besin Takviyeleri Kullanın

Köpeğinize sadece kuru mama vermek istemiyorsanız, arada farklı lezzetler ve tatlarda tatmasını istiyorsanız veterinerinizin önerdiği besin takviyelerini kullanabilirsiniz. Bu takviyeler hem köpeğinizin beslenmesinde farklılıklara yol açar hem de sağlığını destekler. Özellikle eklem sağlığı, tüy kalitesi ve sindirim sistemi için gerekli vitamin ve mineralleri barındıran ek gıdalar bulunmaktadır. Bu gıdalar için köpeğinize en uygun olanı veterineriniz size sunacaktır.


9. Köpeğinizin Kilosunu Düzenli Olarak Kontrol Edin

Köpeğinizin ideal kilosunu korumak sağlıklı bir yaşam sürmesi için oldukça önemlidir. Aşırı kilo köpeklerde obezite, diyabet, eklem rahatsızlıkları ve kalp hastalıklarına yol açabilmektedir. Köpeğinizin kilosunu ölçmek için köpek tartısı kullanabilirsiniz veya düzenli olarak sağladığınız veteriner kontrolünde tartım işlemi yaptırarak dostunuzun dosyalarına kaydettirebilirsiniz. 

10. Ödül Mamalarını Dikkatli Kullanın

Köpeğinizi ödüllendirirken, verilen ödül maması miktarına dikkat edin. Fazla ödül maması, köpeğinizin günlük kalori alımını arttırabilir, bu yüzden mamasıyla orantılı bir şekilde verilmesini öneririz.

E-Posta Bülteni

Abone olarak güncel bilgileri kaçırmadan hemen email adresinize alabilirsiniz.