4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü

4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü

img
Blog

4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü

4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü, hayvanları korumak ve hayvan haklarının korunmasına dikkat çekmek amacıyla evrensel olarak kabul gören gündür. Hayvan hakları gününü kutlamak, günlük yaşantıda, topluma hayvanları koruma ve kollama duyarlılığını arttırmak açısından önemli bir yere sahiptir. 4 Ekim' de bu özel güne dikkat çekmek amacıyla Dünya genelinde çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Peki, 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü nasıl ilan edildi?


Hayvanları Koruma Günü Tarihi

İlk hayvan severler topluluğu 1824'de İngiltere de kurulmuştur. Zamanla bu topluluklar Avrupa'da da yaygınlaşmaya başlamıştır. Hayvanları haklarını korumaya korumaya yönelik ilk adım olarak 1876' da hayvanların bilimsel araştırmalarda anestezi verilmeden kullanılmasına yönelik karşı çıkan ''Hayvanlara Karşı Zulüm Yasası'' kabul edilmektedir. 1882 yılında İngiltere'de ''hayvanları Koruma Birliği'' kurulmuştur. Daha sonrasında Dünya genelinde hayvanları ve hayvan haklarını korumaya yönelik dernekler kurulduğu görülmüştür. Dünya Hayvanları Koruma Günü, tarihte ilk olarak 1931 yılında İtalya'da bir şehir olan Floransa'da yapılan bir konferansta kutlanmaya başlamıştır. 4 Ekim olarak seçilmesinin nedeni ise, hayvanların koruyucu azizi olarak da bilinen Azize Francis'i anma günü olarak kabul edilen günde yani 4 Ekimle ilişkilidir. 

Türk toplumunda hayvan sevgisi ve hayvanları koruma bilinci tarihte çok eskilere dayanmaktadır. Osmanlı Devletleri zamanında hayvanlara karşı büyük bir sevgi, şefkat ve koruma gösterilmiştir. Bu dönemde sahipsiz ve  sokak hayvanları için vakıflar kurulmuştur ve hayvanları korumaya yönelik kanunlar oluşturulmuştur. Ülkemizde 2004 yılında ''5199 Sayılı Hayvan Hakları Koruma Kanunu'' yürürlüğe konmuştur. 

Bu günü hatırlamak ve kutlamak, toplum içerisinde hayvanlara olan duyarlılığı arttırmak için önemli bir yere sahiptir. 4 Ekim aynı zamanda sadece gözümüzle gördüğümüz hayvanlara değil, Dünya'da bizlerle yaşan tüm hayvanlara sahip çıkılmasına, aynı insanlar gibi yaşam özgürlüklerine sahip olduklarını topluma hatırlatmayı ve bilinçlendirmeyi sağlamaktadır. Hayvanları korumak her toplum için oldukça önemlidir. Hayvanları koruyan ve kollayan insanlar her zaman sevgi, saygı ve sağ duyu içerisinde ki kişilerdir.  Dünya'yı paylaştığımız hayvanların, doğanın dengesini koruduğunu ve güzelleştirdiğini unutmamalıyız.  Patilen.com olarak 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Gününde yaşamı bizlerle paylaşan, Dünyamızı güzelleştiren bu sevimli dostlarımızın yaşama ve barınma özgürlüğünü, onları koruyup ve kollama hususunda görevli olan veya olmayan herkesi sorumluluklarını yerine getirmeye davet ediyoruz. 


Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesi

Paris UNESCO'da 15 Ekim 1978' de ilan edilen Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesi;

Madde 1- Bütün hayvanlar yaşam önünde eşit doğar ve aynı var olmak hakkına sahiptir.

Madde 2- 1.Bütün hayvanlar saygı görme hakkına sahiptir.    
                 2.Bir tür hayvan olan insan, öbür hayvanları yok edemez, bu hakkı çiğneyerek onları sömüremez, bilgilerini hayvanların hizmetine sunmakla görevlidir.
                 3.Bütün hayvanların insanlarca gözetilme, bakılma ve korunma hakları vardır. 

Madde 3- 1.Hiçbir hayvana kötü davranılmaz, acımasız ve zalimce işlem yapılamaz.
                  2.Bir hayvan öldürülmesi zorunlu olursa ;bu bir anda acı çektirmeden ve korkutmadan yapılmalıdır. 

Madde 4- 1.Yabani türden olan bütün hayvanlar, kendi özel ve doğal çevrelerinde, karada, havada veya suda yaşama ve üreme hakkına sahiptir.
                  2.Eğitim amacı ile olsa bile, özgürlükten yoksun kılmanın her çeşidi bu hakka aykırıdır. 

Madde 5- 1.Geleneksel olarak insanların çevresinde yaşayan bütün hayvanlar uyumlu biçimde türüne özgü yaşam koşulları ve özgürlük içinde yaşama ve üreme hakkına sahiptir.
                  2.İnsanların kendi çıkarları için bu uyumda ya da bu koşullarda yapacakları her türlü değişiklik bu haklara aykırıdır.

Madde 6- 1.İnsanların yanlarına aldıkları bütün hayvanlar, doğal ömür uzunluklarına uygun sürece yaşama hakkına sahiptir.
                  2.Bir Hayvanı Terk Etmek Acımasızca ve insanlık dışı Bir Davranıştır. 

Madde 7- Bütün çalışan hayvanlar iş süresinin yoğunluğunun sınırlandırılması, onarıcı ve güçlerini artırıcı beslenme ve dinlenme hakkına sahiptir. 

Madde 8- Hayvanlarda fiziksel ya da psikolojik bir acı çektiren deneyler yapmak, hayvan haklarına aykırıdır. Tıbbi bilimsel, ticari ve başka biçimlerdeki her türlü deneyler için de böyledir. 

Madde 9- Hayvan beslemek için yetiştirilmişse; bakılmalı, barındırılmalı, taşınmalı, ölümü de korkutmadan ve acı çektirmeden yapılmalıdır.

Madde10- 1.Hayvanlardan insanın eğlencesi olsun diye yararlanılmaz.
                   2.Hayvanların seyrettirilmesi ve hayvanlardan yararlanılan gösteriler hayvan onuruna aykırıdır.

Madde11-  Zorunluluk olmaksızın bir hayvanın öldürülmesi demek olan her davranış bir "biocide" yani yaşama karşı suçtur. 

Madde 12- 1 Çok sayıda yabani hayvanın öldürülmesi demek olan her davranış bir "genocide" yani türe karşı suçtur.
                    2.Doğal çevrenin kirletilmesi ve yıkılıp yok edilmesinin sonu "genocide",soykırıma varır. 

Madde 13- 1.Hayvanın ölüsüne de saygı göstermek gerekir.
                    2. Hayvan haklarına saldırıyı göstermek amacı gütseler bile hayvanların öldürüldüğü şiddet sahneleri sinema ve televizyonlarda yasaklanmalıdır.

Madde 14- 1.Hayvanları savunma ve koruma kuruluşları, hükümet düzeyinde temsil olunmalıdır.
                    2.Hayvan hakları da insan hakları gibi yasa ile korunmalıdır.

E-Posta Bülteni

Abone olarak güncel bilgileri kaçırmadan hemen email adresinize alabilirsiniz.