Evcil Hayvan Pet Pasaportu Nedir? Nasıl Alınır?

Evcil Hayvan Pet Pasaportu Nedir? Nasıl Alınır?

img
Blog

Evcil Hayvan Pet Pasaportu Nedir? Nasıl Alınır?

Evcil hayvanlarınızı bir yere götürmeniz için aynı insanlar gibi belirli belgelere ihtiyaç duyarlar. Bunlardan bir tanesi de Evcil hayvan pasaportu yani pet pasaportu belgesidir. Pet pasaportunun içerisinde evcil hayvanınızın kimlik bilgileri, aşı kayıtları bulunmaktadır. Dostlarıyla seyahat etmeyi düşünen kişiler için bulundurması gerekli ve zorunlu belgelerdir.


Peki evcil hayvan pasaportunu nasıl alırım? Diyorsanız izlemeniz gereken çok basit adımlar var. Öncelikle bir veteriner hekime gidip evcil hayvanınızın sağlık kontrollerini yaptırmalısınız ve buna ek olarak gerekli aşılarının yapılmış olup işlenmesi gerekmektedir. Daha sonra bir evcil hayvan pasaportu başvuru formu eksiksiz bir şekilde doldurmanız gerekmektedir. Formu doldurduktan sonra, veteriner hekime onaylatıp, imzalatmanız gerekmektedir.

Evcil hayvan pasaportu yani pet pasaport, evcil hayvanınızın uluslararası seyahatlerinde de rahatlıkla kullanabilirsiniz. Bu pasaportlar uluslararası olarak kabul görmektedir. 



Evcil Hayvan Pasaportu Nedir?

Evcil hayvan  pasaportu, evcil hayvanlarınızın Mikroçip numarası, doğum tarihi, adı, sahip bilgileri, aşı kartı, sağlık bilgilerini yani kısacası dostunuzun tüm ilgilerini içeren resmi bir belgedir. Evcil hayvan pasaportu Türkiye Cumhuriyeti resmi gazetesinde  yayımlanan, köpek sahipleri için 1 Ocak 2022, kedi sahipleri için  1 Ocak 2023 tarihinden itibaren, evcil hayvanların yurt dışına çıkış yapmasa bile, bu belgenin bulundurulması zorunlu hale gelmiştir. Evcil hayvanınızın evcil hayvan kimliği (pet kimliği) bulunmaması durumunda cezai işlem ile karşılaşabilirsiniz.


Evcil hayvanlara yerleştirilen mikroçip, evcil hayvan pasaportlarıyla ilişkilidir. Kaybolan dostlarınızın bulunmasında veya sahiplenilip bakılamadığı için sokağa terk edilen hayvanların önüne geçilmesinde büyük önem arz etmektedir. Evcil hayvan pasaportu alınırken mikroçip yerleştirilmesi de zorunlu hale gelmiştir.



Evcil hayvan Pasaportu Hangi Hayvanlar için Gerekli?

Evcil hayvan pasaportu sahiplenilen yani bir kişi tarafından bakılacağı temin edilen köpek, kedi ve kuşlar için gerekli olan resmi bir belgedir. Çünkü bu belge içerisinde hayvanın sahip bilgileri, aşı ve sağlık kayıtları gibi önemli hususlar bulunmaktadır. Kısacası sahipleneceğiniz tüm evcil hayvanlar için  pet pasaportu gerekmektedir.


Evcil Hayvan Pasaportu İçin Gerekli Belgeler

Evcil hayvan pasaportu için gerekli olan belgeler bulunduğunuz ülkenin kurallarına ve uluslararası standartlara uygun bir şekilde hazırlanmalıdır. İlk olarak evcil hayvanınızın kimlik bilgilerini içeren bir form doldurmalısınız. Bu form içerisinde evcil hayvanın adı, cinsi, rengi, cinsiyeti, yaşı, mikroçip bilgisi ve sahiplenen kişinin bilgileri bulunmalıdır. Form eksiksiz bir şekilde doldurulmalıdır.


Pasaportu almadan önce evcil hayvanınıza geçmiş de yaptırdığınız aşı kayıtları da bulundurulmalıdır. Çünkü geçmiş aşılar yeni verilecek pasaporta işlenmesi gerekmektedir. Çünkü bazı ülkelerde parazit tedavileri zorunludur, olası bir yurt dışı seyahatinde bu tedavilerin yapıldığı kanıtlanamazsa evcil hayvanınızın ülkeye girişine izin verilmez.




Evcil Hayvan Pasaportuna Başvuru Süreci

Evcil hayvanınıza pasaport çıkartacaksınız takip etmeniz gereken adımlar,

1. Mikroçip

Pet pasaportu için en önemli ve en gerekli olan şey mikroçiptir. Çünkü, bu mikroçipin içerisinde evcil hayvanınızın kimlik bilgileri bulunmaktadır.

2. Veteriner Kontrolü

Pasaport başvuru esnasında veteriner hekim tarafından onaylanmış bir forma ihtiyacınız vardır, Veteriner hekim evcil hayvanın sağlık durumunu kontrol eder ve aşılarına başlandığına dair belge doldurur ve onaylar. Bu belgeyi başvuru sırasında yanınızda bulundurunuz. Eğer yurt dışına çıkacaksanız, veteriner hekimden yurt dışı için gerekli olan formu da doldurtup, onaylatmalısınız.

3. Kan Testi

Veteriner hekim Kuduz Titrasyon Testi için evcil hayvanınızdan kan örneği alır. Kan testi sonuçlarını pasaport başvurusu yapılacak yere gönderir.

4. Gümrük Veterinerliği

Kuduz Titrasyon Testi ile birlikte yurt dışına çıkış yapılacak şehirde Gümrük Veterinerliği' ne başvuru yaptırmalısınız. AB ülkelerine girişlerde, en az 3 ay öncesine ait Kuduz Titrasyon Testi yapılması zorunludur. Test tiçin bankaya para yatırılmalıdır ve açıklamasına Kuduz Titrasyon Testi yazılmalıdır.

5. Başvuru

Test sonuçlarının ardından, kuduz aşısının yapıldığı tarihten 3 ay beklenilmesi gerekli ve bu süreyi tamamladıktan sonra, Tarım ve Orman Bakanlığı İl Müdürlüğü' ne başvurarak Uluslararası Sağlık Sertifikanızı alabilirsiniz. Sertifikayı aldıktan sonra süresi 10 gündür, bu süreç içerisinde yurt dışına çıkış yapabilirsiniz.

Evcil Hayvan Pasaportu Ücreti

2023 yılı itibariyle Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından belirlenen evcil hayvan pasaportu ücreti 2.389,66₺ olarak belirlenmiştir. 

Evcil Hayvan Pasaportu Geçerlilik Süresi

Evcil hayvan pasaportu, teslim alındığı tarihten itibaren 3 ay süresince geçerlilik göstermektedir. Bu süreç içerisinde evcil hayvanlarınız için uluslararası seyahatlerde bu belgeyi kullanabilirsiniz.


E-Posta Bülteni

Abone olarak güncel bilgileri kaçırmadan hemen email adresinize alabilirsiniz.