Köpekler Neden Stres Olur? Belirtileri Nelerdir?

Köpekler Neden Stres Olur? Belirtileri Nelerdir?

img
Blog

Köpekler Neden Stres Olur? Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerde aynı insanlar gibi stres olabilirler, köpeklerin stres olmasında birçok neden olabilir. Stresin nedenlerini öğrenmek ve çözüm üretmek, köpeğinizin yaşam kalitesini etkileyecektir. Dostunuzun stresinin altındaki neden veya nedenleri en kolay çözümleyecek kişi sizlersiniz. Bu nedenle stresi anlamak ve çözüm üretmek sizlerin görevlerinden biridir. Köpekler birçok nedenden dolayı stres olabilirler, bu nedenleri sizler için derledik. 

Köpeklerde Stres Belirtileri Nelerdir?

Köpeğinizin en büyük takipçileri sizlersinizdir çünkü, gündelik olarak onunla siz ilgilenirsiniz. Bu nedenle köpeğinizin nelerden korkacağını neye nasıl tepki vereceğini en kolay siz anlarsınız. Köpeğinizin stres olup olmamasını ilk olarak hareketleri ve davranışlarından anlayabilirsiniz. Gündelik, normal hareketlerinin dışında hareketler sergilemesi köpeğinizde stres belirtileri olabilir. Bunu anlamak için köpeğinizin gündelik hareketlerine aşina olmanız gerekmektedir. Normal ve mutlu köpeklerin gözleri yuvarlak ve açık olur, kuyruğu havadadır ve mutluluk belirtisi olarak kuyruklarını sallarlar. Oyun, yürüyüş veya egzersiz dışında sakin ve düzgün nefes alıp verirler. Bazı heyecanlanma  durumları köpeğinizin hızlı ve derin nefes almasına neden olabilir bu gün içerisinde sıkça olmuyor ise gayet normal bir durumdur. 


1- Hızlı Hareket ve Sallanma
Köpeklerde aynı insanlar gibi stres oldukları zaman hızlı hareketler ve davranışlar sergilemektedirler. Sık sık tempo tutarlar ve daire çizerler. köpeğiniz tempo tutmanın yanında, titreyebilir ve sallanabilir.

2- Hızlı Kalp Atışı ve Derin Nefes Alma
Köpekler stres oldukları taktirde sinir sistemleri otomatik bir şekilde devreye girmektedir. Bu  dış  etkenlere karşı alınan bir önemlidir. Bu tepkileri köpekler istemsiz bir  şekilde, doğaları gereği vermektedirler. Köpeklerin sinir sistemi aktif olduğunda kalp atış hızları artar ve derin nefesler alarak nefes nefese kalırlar. Nefes nefese kalma durumu küçük ırk köpeklerde daha fazla görünmektedir. Örneğin heyecanlandıklarında nefes nefese kalan pomeranian boo ırkı bu duruma en iyi örneklerden biri olabilir. Nefes nefese kalmanın yanı sıra titremelerde bu küçük ırklarda sıkça görülebilir.

3-  Salya Akması
Eğer  bir köpeğin sinir sistemi devreye girdiyse, bu durum köpeğin salya akıtmasına ve dudaklarını şapırdatmasına neden olabilir. Bu durumu yaşayan köpeklerde mide bulantısı, kusma gibi durumlar ortaya çıkabilir. Çünkü, sinir sistemi , mide ve bağırsak sistemlerinde hareketliliklere neden olabilir. Köpeklerin aşırı kızmasında da salya akıntısı görülebilir. Bu durumla karıştırılmaması gereklidir. Yine bu durumu en iyi ayırt edecek kişi  sizlersiniz.

4- Farklı Davranışlar
Köpekler sakinleşmek ve kendilerini rahatlamak için farklı davranışlar sergileyebilirler. Ancak bu davranışlar ciddi evrelere ulaştığında,  köpekler için manevi olarak yıkıcı olabilirler. Peki bu farklı davranışlar nelerdir; aşırı derece kendini yalaması, duvar, yer veya eşyaları yalaması, aşırı havlama, bir yerleri eşeleme, kazma ve çiğneme bu davranışlara örnektir. Kaygılı ve stres olan  köpekler genellikle ağlar veya havlarlar. Bu ağlamalar kaygılı olan köpeğin kendini sakinleştirmesi için bulduğu bir çözüm yoludur.

5- Her Zaman Tetikte Olmak
Köpekler kaygılandıkları zaman aynı insan gözünde olduğu gibi göz bebeklerinde değişkenlikler ortaya çıkmaktadır. Kaygılı olan köpeklerin göz bebekleri genişler ve çok sık göz açıp kaparlar. Her an tehlike gelecekmiş gibi tetikte olurlar. Bu süre zarfında köpeklerde hırçınlık, diş atma veya saldırganlık görülebilir. Aynı zamanda kendini korumak için hırlama yaparlar.  Eğer bunların tam  tersi durumlar olup, aynı zamanda köpeğiniz kuyruğunu  bacaklarının arasına sıkıştırıyorsa bu durum köpeğinizin korktuğu anlamına gelmektedir.

6- Saklanmak
Stres olan köpekler, kendilerini koruma ve güven altında hissetmek için genellikle altına girebileceği eşyaların alt kısmına veya arka kısmına saklanırlar. Çünkü, burada kendine zarar gelmeyeceğini düşünmektedirler. Bu alandan  çıkartılmaya çalışıldığında sahibi bile olsanız hırlayıp, kendilerini korumayı, karşısındakine korku vermeyi düşünürler. 

7- Tüy Dökmesi
Stres olan köpekler, normale göre daha fazla tüy dökerler. Bu durum gezindiği alanlarda, tarama periodlarında daha sık belli olmaktadır. 


Köpeklerde Stres Nedenleri

Köpeklerde aynı insanlar gibi birer bireydir. Bu nedenle stres olabileceği bir çok neden vardır. Bu nedenler bazen gündelik rutin hayatlarındaki olaylar bile olabilir. Köpeklerin stres olabileceği nedenler;

1- Günlük Rutinlerin Bozulması
Köpekler alışkanlıklarına düşkün birer canlıdırlar. Düzenli olarak yapılan eylemlerinin aksatılması, dengesiz değişimler stres olmalarına neden olabilir. Bunlar yemek yeme zamanları, yürüyüşleri, tuvalet saatleri, oyun saatleri ve tarama  periodları olabilir. Küçük ırk köpekler, büyük ırk köpeklere göre stres olmaya daha yatkın köpeklerdir. Örneğin; Pomeranian booToy PoodleFrench Bulldog v.b gibi küçük ırklar daha kolay stres olabilirler. 

2- Kalabalık Alanlar
Çok sosyal olmayan köpeklerde,  dışarı çıkıldığında ve kalabalık ortamlara girildiğinde stres olma olasılıkları artar. Çünkü kendilerini tedirgin ve savunmasız hissederler. 

3-  Tek Kalma Korkusu
Eğer köpeğiniz işe gittiğinizde veya dışarı çıktığınızda çok fazla süre zarfında yalnız kalıyorsa köpeğinizde endişe veya stres görülebilir. Köpekler kısa süreli olarak yalnız kalabilirler. Eğer uzun sürelerde yalnız kalacaklarsa buna köpeğinizi alıştırmalısınız. Başta kısa kısa süreler ile tek bırakın zamanla süreyi artırarak güven ortamı oluşturun böylece köpeğiniz ayrılık duygusunu atlatır ve bu süreyi benimser.

4- Aç Kalma Korkusu
Köpeğiniz için bir beslenme düzeni yoksa, köpeğiniz aç kalma korkusuyla yemeğini hızlı bir şekilde yer. Buda belirli mide rahatsızlıklarına ve kusmalara neden olabilir. Aç kalma köpeklerde strese yol açabilir. Bu yüzden köpeğinize belirli zamanlar içeren bir beslenme  programı hazırlamanızı öneririz. Bu hem köpeğinizin sağlığını korur hem de tuvalet alışkanlığını düzenlemiş olur. 


Stresli Köpek Nasıl Sakinleştirilir

Bu süreç için en önemli adam köpeğinizin stresli olup olmadığını anlamaktan geçer. Evcil hayvanınızın durumunu anlamanız ve buna bağlı olarak çözümler üretmeniz, dostunuzun rahatlamasına ve stres oranının azalmasına neden  olur. Köpeğinizin stresini azaltmak için birçok yol vardır. 

1- Köpeğinizle Zaman Geçirin
Köpeğinize zaman ayırmak, onunla  ilgilenmeniz dostunuzu güvende ve korunaklı hissetmesini sağlar. Evcil hayvanınızla düzenli olarak evde veya dışarıda zaman geçirin. Uzun yürüyüşler, oyunlar hem köpeğinizin günlük enerjisini atmasına hem de güven duygusu kazanmasına yardımcı olur. 

2- Yüksek Sesle Konuşmalardan Kaçının
Köpekler duygusal canlılardır ve sahiplerinin davranışlarına karşı oldukça hassastırlar. Eğer köpeğiniz bir hata yaptı ve bunun farkında ise otomatikman stres altına girecektir. Ona bağırmanız veya kızmanız stresini arttıracaktır ve hatayı tekrar yapma korkusunu üzerinden atamayacaktır. Böylece rahat hareketler sergilemekten kaçınır ve konfor alanının dışına çıkmak zorunda kalır. Köpeğinizin paniklememesini sağlayarak sakin ve hoş bir dille hatasını söyleyin. Savunmacı halde olan köpekleri azarlamak ve cezalandırmaktan kaçının bu onun stresini arttırır ve saldırgan davranışlar sergilemesine neden olur. 

3- Eğlenceli Aktiviteler
Köpekler oyun oynamayı ve eğlenmeyi çok severler. Bunun için ona köpek oyuncakları ile bir oyun ortamı oluşturun. Bu ürünleri kullanarak dostunuzla zaman geçirin. Sosyalleşmesi için bu ürünleri başka köpeklerle de paylaşmasını sağlayın. Sosyal olmayan köpeklerde paylaşmama isteği görülebilir fakat zamanla bu alışkanlığından vazgeçecektirler. 

4- Konfor Alanı Oluşturun
Dostunuz için evinizde bir konfor alanı oluşturun. Bu köpek yatağı, mama ve su kabı ona ait ürünlerin olduğunu bilmesini sağlayınız. Bu onu oraya ait hissettirecek ve kendini güvende olduğu duygusunu köpeğinizde oluşturacaktır. En uygun fiyatlı köpek yatakları için tıklayınız.

5- Ödüllendirme
Köpekler doğru yaptığı şeyler karşısında ödüllendirilirse bu onu o işi yapmaya teşvik eder. Örneğin evde tek kalma süresince uslu bir şekilde durduğunda, eve döndüğünüzde onu ödüllendirin. Bu hem rahatlamasını hem de size karşı güven ve sevgi duygusunun artmasına yardımcı olur. 

E-Posta Bülteni

Abone olarak güncel bilgileri kaçırmadan hemen email adresinize alabilirsiniz.