Yavru Köpeklere Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Yavru Köpeklere Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

img
Blog

Yavru Köpeklere Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Yavru köpek sahiplenme oldukça heyecanlı ve sevgi dolu bir tecrübe olabilir, fakat yavru köpeklerde tuvalet eğitim süreci sahiplenen kişiler veya yavru köpek sahiplenmeyi düşünen kişiler için oldukça düşündürücü bir konudur. Yavru köpekler için tuvalet eğitimi zaman ve sabır gerektiren bir olaydır. Fakat doğru teknikler ve doğru bilgilerle, yavru köpeklerde tuvalet eğitim süreci sorun yaşamadan oluşturulabilir. Peki ''Yavru Köpeklere Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?'' bu makale yazımızda sizlere, bu eğitimi için gerekli ipuçları, bilgiler, teknikler ve kullanılması gereken ürünler hakkında detaylı bilgi vereceğiz. 

Öncelikle yavru köpeklere tuvalet eğitimi verirken, sabırlı ve tutarlı olmanız gerekmektedir. Ev içerisinde tuvalet eğitimi verilecek ise bu süreç içerisinde olmazsa olmazınız, köpeğiniz için bir tuvalet alanı oluşturmaktır. Bu alanı tel çit ile belirlemeniz gerekmektedir. İçerisinde köpekler için tuvalet pedi olmalıdır. Bir süre oyun ve eğlence saatleri dışında köpeğinizi bu alandan çıkartmamanız gerekmektedir. Yavru köpeğinizin o alanı tuvalet alanı olarak belirlemesi gerekmektedir. Diğer bir eğitim türü olan dış alan tuvalet eğitimi için, köpeğinizin tuvalet ihtiyaç sıklığını gözlemlemeniz gerekmektedir. Bu gözlemlemelere göre dışarı çıkma planlaması ve saatleri oluşturmak gerekmektedir.


Yavru Köpeklerde Tuvalet Eğitimi Ne zaman Başlamalı?

Yavru köpeklerde tuvalet eğitimi, 3 aylık iken başlanması en uygun zamanlardır. Daha erken yaşlar eğitim için zorlayıcı olabilir. 3 aylık iken başlanılan tuvalet eğitimleri, hem köpekler hem de sizler için önemli avantajlar sağlamaktadır. Daha erken sahiplenilen yavrular için eve veya yaşam  ortamına gelindiği ilk andan itibaren tuvalet eğitimlerine başlamak faydalı olacaktır. Çünkü özellikle yavru erkek köpeklerde doğaları gereği koku bırakma hissiyatı bulunmaktadır. Bu nedenle evinizin birçok yerine idrarını bırakacaktır ve zamanla bu alanları tuvalet alanı olarak benimseyecektir. Bu yüzden eve geldiği ilk andan itibaren tuvalet eğitimi planlamanıza başlamanız gerekmektedir.

Yavru köpeklere tuvalet eğitimi vermek zaman ve sorumluluk gerektirmektedir. Eğitim sürecinde köpeğinizin tuvalet eğitim adımlarını doğru şekilde yaptığı taktirde onu ödüllendirmeniz, köpeğiniz için ekstra motivasyon olacaktır. Köpek ödül maması bu ödüllendirme için en uygun motivasyon kaynağı olabilir.  Zamanında başlanan tuvalet eğitimleri uzun vadede hem sizlerin hem de köpeğinizin yaşamında büyük avantajlar sağlar.

Yavru Köpekler İçin Tuvalet Eğitiminin Önemi

Yavru köpekler için  tuvalet eğitimi sadece köpekler için değil, sahipleri içinde hem hijyen hem de sağlık açısından önemli bir konudur. Köpeklerde, özellikle erkek köpeklerde doğaları gereği koku bırakma hissiyatı bulunmaktadır. Bu nedenden dolayı gözden kaçıracağınız noktaları kendine tuvalet alanı olarak belirler ve temizlenmemesi durumunda ortaya kötü kokular çıkar. tuvalet eğitimi almış köpekler sadece o alana tuvaletini yapacağı için sadece tuvalet alanının temizlenmesi yeterli olmaktadır.

Tuvalet eğitimi ayrıca köpeğiniz ve sizin için sosyal bir çalışma olacaktır. Çünkü Köpeğiniz sizi daha iyi anlamaya başlayacaktır, yönlendirmeleri ve itaat becerilerini kazanacak böylece ev içerisindeki kurallara daha rahat uyum sağlayacaktır. Bu durum köpeklerin sahipleriyle bağ kurmasına ve onları sahiplenmesine yardımcı olur. 


Yavru Köpeklerde Temel Tuvalet Eğitimi

Yavru köpeklerde temel tuvalet eğitimi belirli prensiplere dayanmaktadır. İlk adım köpeğinizle doğru iletişimi belirlemektir. Bu durum köpeğinizin sizi daha rahat anlamasını sağlar ve sizin vereceğiniz komutları daha rahat bir şekilde yerine getirmesine destek olur. Yavru köpeklerde en önemli hususlardan biride tuvalet eğitimi verirken eğitime uygun yaşta başlamaktır. Yavru köpekler her zaman öğrenmeye daha yatkındır, bu dönemde başlanan eğitimler daha hızlı sonuçlar verir. İleriki yaşlarda verilecek eğitimlerde hem eğitim zamanı uzar hem de etkilerde değişkenlik görülebilir. 

Bir önemli husus köpeğinizin iç mekan mı yoksa dış mekan için mi tuvalet eğitimi vereceğiniz. Bu konuyu eğitime başlamadan önce belirlemeniz gerekmektedir. Eğer dış mekan için eğitim verecekseniz, köpeğinizi dışarı çıkarma konusunda düzenli bir program oluşturmalısınız. Bu programı oluşturmak için köpeğinizi iyi bir şekilde gözlemlemeniz ve düzenli bir yemek programı oluşturmalısınız. Eğer iç mekan tuvalet eğitimi verecekseniz, evin bir alanında tuvalet alanı belirleyip, bu alanı başta çitle belirlemeniz gerekmektedir. Bu alan içerisinde tuvalet pedi bulundurmanız gerekmektedir. Köpeğiniz pede alışana kadar oyun ve eğlence zamanları dışında, bu alan içerisinde olmalıdır.

Köpeğiniz tuvalet eğitim ritüellerini doğru yaptığı taktirde ödüllendirilmesi, köpeğinizin bu davranışları yapmasına ve devam ettirmesine önemli ölçüde katkıda bulunur. Köpeğinizin tuvalet eğitim sürecinde doğru alana yapmama veya zamanlamaya uymaması durumunda, tuvaletini yaptığı alanı göstererek ve koklatarak uyarılması gerekmektedir. 

Tuvalet Alanlarını Belirlemek

Yavru köpeklerde tuvalet eğitimi süresinde belli bir tuvalet alanı belirlemek gerekmektedir. Bu durum ev içerisinde düzeni ve hijyeni korumak açısından hayatınızı kolaylaştıracak bir durum olur. Alan belirleme sayesinde köpeğinizin öğrenme hızı da artmış olur. B alanı belirlemek için köpek bakım ürünü olan köpek tuvalet ped damlasını kullanmanız, köpeğin alanı daha rahat bir şekilde benimsemesine ve öğrenmesine yardımcı olur. 

İlk olarak, köpeğinizin tuvalet ihtiyaçlarını karşılaması için bir alan belirleyip, bu alanı ona göre oluşturmalısınız. Ev içerisinde olacak ise gözden uzak bir bölge olması iyi olabilir, dış mekan ise evinize yakın bir alan ve köpeğinizin rahatça erişebileceği bir alan olması gerekmektedir. Köpeğinizi tuvalet için her zaman aynı alana götürmek, bölgeyi benimsemesine yardımcı olacaktır.

Ev içerisinde oluşturulacak alanın, her zaman temiz olması gerekmektedir. Köpek tuvalet pedi düzenli olarak değiştirilmeli ve alan düzenli olarak temizlik ürünleriyle temizlenmelidir. Bu durum hem oluşabilecek kötü görüntü ve kötü kokuların önüne geçmesine, hem de köpekler çok pislik biriken yerlerde bu ihtiyaçlarını karşılamaz, yeni bir bölge arayışına geçer.

Tuvalet eğitimi süresince, yavru köpeğinizi ödüllendirmek, tuvalet davranışları için olumlu sonuçlar oluşturmasına destek sağlayacaktır.


Yavru Köpeklerde Tuvalet Eğitimi Süresi

Yavru köpeklerde tuvalet eğitimi süresi ortalama 2 hafta ile 4 ay arasında değişkenlik gösterebilir, yani bu durum köpekten köpeğe göre değişiklik gösterir. Bu eğitim süresinde sabır ve istikrar oldukça önemlidir. Eğitim süresini köpeğin cinsiyeti, ırkı, yaşı ve sağlık durumu belirler. Bazı köpekler eğitimi kısa bir süreç içerisinde öğrenirken, bazı köpeklerde bu süreç oldukça uzun olabilir. 

Tuvalet Eğitimi Süresince sabır en büyük dostunuz olmalıdır. Çünkü yavrular, tuvaletlerini genellikle zamansız ve kontrolsüz yaparlar. Bu durumu düzenlemek ve işleyişe koymak sizin elinizdedir. Eğitim süresince bıkmadan ve usanmadan gerekli adımları izlemeniz gerekmektedir. 


E-Posta Bülteni

Abone olarak güncel bilgileri kaçırmadan hemen email adresinize alabilirsiniz.