Kedilerde Hamilelik Süresi Ne Kadar? Kaç Ayda Doğum Yaparlar?

Kedilerde Hamilelik Süresi Ne Kadar? Kaç Ayda ...

img
Blog

Kedilerde Hamilelik Süresi Ne Kadar? Kaç Ayda Doğum Yaparlar?

Kedilerde hamilelik süresi ortalama olarak 63 ila 67 gün arasındadır. Bu da yaklaşık olarak 2 ay anlamına gelir. Ancak, bu süre kediden kediye hafifçe değişebilir. Dişi bir kedi hamile kaldıktan sonra, doğum yapacağı güne kadar çeşitli belirtiler ve değişimler yaşar. Bir kedi, bir yıl içinde 3 kez doğum yapabilir ve her seferinde 2 ila 5 yavru doğurabilir. Sokak kedileri genellikle doğum sürecine kolayca uyum sağlarken, cins kedilerde bu süreç daha zorlu olabilir. Sizde kedinize eş arıyorsanız eş arama ilanları kısmına göz atabilirsiniz.




Kedilerde Hamilelik Nasıl Anlaşılır?


Bir kedinin hamile olduğunu tespit etmek oldukça zor olabilir. Kesin bir teşhis için kan testi, ultrason, röntgen ve fiziksel muayene gereklidir. Dişi kedilerde hamilelik döneminde genellikle belirgin bir davranış değişikliği gözlenmez. Ancak bazı kediler bu süreçte çevrelerine karşı daha fazla ilgi gösterebilir veya daha saldırgan davranabilir. Kedilerde yalancı gebelik de görülebilir; bu durum, hormon değişiklikleri sonucu hamile olmayan bir kedinin hamilelik belirtileri göstermesiyle ortaya çıkar. Yalancı gebelik genellikle kızgınlık döneminden 1-2 ay sonra meydana gelir ve yaklaşık bir ay sürer. Yine de hamile kedilerde bazı fiziksel değişikliklerin belirginleştiği bilinir. Örneğin, 15 günlük hamile bir kedinin meme uçları daha belirgin ve kırmızı hale gelir.


Kedilerin Hamilelik Belirtileri


  • Kedinizin kilo alması

  • Meme uçlarının pembe renk alıp belirginleşmesi

  • Memelerden beyaz sıvı gelmesi

  • Zaman zaman kusma

  • Karnın şişmesi

  • Artan iştah

  • Diğer evcil hayvanlara karşı agresif davranışlar


Kedinizin hamile olup olmadığını kesin olarak öğrenmek için veteriner hekime götürüp muayene ettirmeniz gerekmektedir.



Kedilerin Hamilelik Süresi Ne Kadar?


Kedilerin hamilelik süresi 63 - 65 gün aralığında değişiklik sürebilir. Bu süreç kedilerin genel sağlık durumları, ırkları ve yaşları gibi çeşitli değişkenler doğrultusunda farklılaşabilir. Örneğin British kedi hamilelik süresi 63 ile 68 gün arasındayken Van kedisi hamileliği 62 gün dolaylarında sürer. Bu süreç boyunca kedilerin yüksek kalorili gıdalarla beslenmesi gerekir. Hamile kediler için özel olarak geliştirilen mamalar ya da yavru kedi mamaları bu dönemde hamile kedilerin ihtiyaç duyduğu tüm besinleri karşılar.


Kedilerde Hamilelik Süreci Nasıldır?

1. İlk Hafta (0-3 Hafta)
Hamileliğin ilk dönemlerinde dişi kedi, dışarıdan çok belirgin değişiklikler göstermeyebilir. Ancak, vücut içinde yavrular hızla gelişmeye başlar. Dişi kedinin iştahı artabilir ve daha fazla uyumaya başlayabilir.

2. Orta Dönem (4-6 Hafta)
Bu dönemde karnı belirginleşmeye başlar. Yavrular büyüdükçe, karnı şişer ve bu durum daha belirgin hale gelir. Dişi kedi, rahat bir yer aramaya başlayabilir ve doğum yapacağı yere yerleşme isteği gösterebilir.

3. Son Dönem (7-9 Hafta)
Hamileliğin son haftalarında, dişi kedi oldukça huzursuz olabilir. Sık sık mırlama ve gırlama gibi sesler çıkarabilir. Bu dönemde karnı iyice büyür ve doğuma çok az zaman kalmıştır. Dişi kedi, genellikle doğum yapacağı alanı sık sık ziyaret eder ve bu alanı rahatlatmaya çalışır.


Kedilerde Doğum Belirtileri

  • Sık Sık Mırlama ve Gırlama: Dişi kedi, doğuma yaklaştığında sık sık sesler çıkarabilir.

  • İştahın Azalması: Doğuma yaklaştıkça kedinin iştahı azalabilir.

  • Vücut Sıcaklığının Düşmesi: Doğumdan hemen önce kedinin vücut sıcaklığı hafifçe düşebilir.

  • Nesting Davranışı: Dişi kedi, doğum yapacağı yeri hazırlamak için yoğun bir şekilde yuva yapma davranışı sergileyebilir.

Doğum Süreci

Kediler genellikle sessiz ve huzurlu bir yerde doğum yapmayı tercih ederler. Bir dişi kedi, yavrularını doğururken yardımınıza ihtiyaç duymaz, ancak ona huzurlu bir ortam sunmanız önemlidir. Yavrular genellikle 10-30 dakikalık aralıklarla doğar. Tüm doğum süreci birkaç saat sürebilir.

Doğumdan Sonra

Yavrular doğduktan sonra dişi kedi, yavrularının temizliğini yapar ve onları emzirir. İlk birkaç hafta boyunca anne kedi ve yavrularını rahatsız etmemek en iyisidir. Doğumdan sonra dişi kediye bol su ve besleyici bir diyet sağlamak, onun iyileşmesine ve yavrularını beslemesine yardımcı olacaktır. Kedilerin bakımı nasıl yapılır? makalemiz doğumdan sonra sizlere büyük yardım ve destek sağlayacaktır.


Sonuç

Kedilerde hamilelik süresi 63-67 gün arasındadır ve bu süre zarfında dişi kedinin iyi beslenmesi, huzurlu bir ortamda bulunması ve doğuma hazırlanması önemlidir. Doğum yaklaştıkça belirtileri gözlemleyerek kedinize yardımcı olabilirsiniz. Doğumdan sonra ise anne kediye destek olmayı unutmamalısınız.

Doğum Öncesi Süreçte Yapılması Gerekenler

Kediler, çiftleşmenin ardından ilk 24 saat içinde hamile kalabilirler. Gebeliğin ikinci haftasında, her şeyin normal seyrettiğinden emin olmak için kedinizi veteriner hekime götürerek kontrol ettirmeniz önemlidir. Veterineriniz, kedinizin ihtiyaç duyduğu aşıları ve vitamin takviyelerini belirleyecektir.

Doğum yaklaştıkça, kediniz yavrularını güvenle dünyaya getirebileceği rahat bir yer aramaya başlar. Bu yüzden ona uygun bir alan hazırlamanız gerekir. Örneğin, ona bir kedi yatağı sağlayabilirsiniz. Ancak kediniz sizin hazırladığınız alanı tercih etmezse, onu zorlamayın; onun seçtiği yeri doğuma uygun hale getirin. Kediniz büyük olasılıkla dolap içi, yatak altı gibi ulaşılması zor, kuytu bir yer seçecektir.

Kediler genellikle yaklaşık 2 aylık hamilelik sürecinin ardından doğum yaparlar. Bu süre birkaç gün daha kısa ya da birkaç hafta daha uzun olabilir. Ancak kediniz iki gün boyunca yemek yemeyi bırakmış ve hazırladığınız doğum alanından ayrılmayı reddediyorsa, doğum anı yaklaştı demektir. Bu dönemde kedinizi sık sık gözlemleyin, fakat fazla temas ederek onu strese sokmaktan kaçının.

Ayrıca Okuyunuz: Yavru Kedilerde Saldırhanlık Nasıl Önlenir?


E-Posta Bülteni

Abone olarak güncel bilgileri kaçırmadan hemen email adresinize alabilirsiniz.